Av dem har inte ens hälften besökt tandläkare det senaste året, och en tredjedel har inte varit hos tandläkaren de tre senaste åren. Det kan jämföras med dem som har den högsta utbildningsnivån – bland dem har nio av tio besökt tandläkaren någon gång de senaste tre åren. Samtidigt är behovet av tandvård ofta större hos dem med kortare utbildning.
Genomför gratis undersökning
Enligt Socialstyrelsens nya tandvårdsstatistik har nästan sju procent av dem med lägst utbildning behövt dra ut en tand, jämfört med drygt fyra procent av de högutbildade. Betydligt fler räknas också som tandlösa. Annika Lindblad, klinikchef för Akuttandläkarna i Västberga, kommer i sitt yrke i kontakt med många av dem som inte har råd att gå till tandläkaren. På hennes klinik kan man dock få en undersökning och akut hjälp även om plånboken är tom.
– För att få hjälp av socialtjänsten att betala för tandvård måste man först göra en grundundersökning som kostar flera hundra. Många har inte de pengarna, därför bjuder vi på grundundersökningen och ett kostnadsförslag till socialtjänsten, säger klinikchefen Annika Lindblad.
Varför gör ni det här?
– Jag tycker om människor och tycker att alla borde ha rätt till åtminstone akut tandvård. När vi har avbokningar tycker jag att det är bättre att använda tiden till att hjälpa patienter istället för att inte göra något alls, säger Annika Lindblad
”En stor skam”
Tandvård borde ingå i högkostnadsskyddet av flera anledningar, tycker hon. Inte bara för den personliga hälsans skull utan även av samhällsekonomiska.
– Den som haft en tung period i livet och nu vill börja på ny kula bromsas av att ha dåliga tänder. Man känner sig inte trygg och vågar inte träffa människor Det är en stor skam, många vågar inte prata med kassörskan på Ica, ännu mindre gå på en anställningsintervju eftersom man inte vill öppna munnen, säger Annika Lindblad.
Även Pensionärernas riksorganisation, PRO, har som krav att tandvården ska ingå i sjukvårdens ordinarie högkostnadsskydd. Organisationen har sammanställt en rapport om äldre personers munhälsa och tillgång till tandvård. Där lyfts sambandet mellan munhälsa och övrig hälsa.
– Munnen är en del av kroppen hela livet och har man ohälsa i munnen påverkar det även kroppen. Sambandet stärks ju äldre man blir, säger Anne Werkelin Ahlin, samhällspolitisk chef på PRO som sammanställt rapporten.
Rapporten bygger på forskning, telefonintervjuer och webbundersökningar med pensionärer 55 år och äldre. Undersökningen visar att drygt hälften av de tillfrågade som avstått från att söka tandvård trots att de behövt det, gjort det för att de inte har råd.