– Det är otroligt kul att förtroendet för mig är så brett förankrat i partiet. Vi har haft en öppen process som fungerat bra och jag trodde att utfallet skulle vara mer jämnt. Men nu går det inte att ifrågasätta och det känns skönt, säger han.
Mattias Jonsson tar över ett parti som gjorde ett historiskt dåligt valresultat i höstens kommunval. De senaste månaderna har Socialdemokraterna också haft interna konflikter som gått så långt att gruppledaren Ann-Sofie Hermansson tvingades bort från sina politiska uppdrag. Att få partiet på fötter igen står överst på den nya ordförandens prioriteringslista.
– Det kommer att krävas ett hårt arbete, för processen kring gruppledarbytet i kommunstyrelsen har varit tuff. Nu behöver vi ena partiet och blicka framåt, säger han.
Efterlyser delaktighet
En konkret förändring han vill göra är att ge partiföreningarna större inflytande över politiken. Han är kritisk till dagens arbetssätt där medlemmarna får skicka in motioner till kongressen en gång om året.
– Föreningarna ska ha en större roll och fungera mer som en remissinstans. Både för att de ska känna sig engagerade och för att vi måste dra nytta av deras kompetens. Om vi ska rekrytera nya medlemmar måste de också känna att de kan påverka kontinuerligt och inte en gång om året, säger han.
Han vill också få till ett bättre samarbete med fackföreningarna och satsa på att få fler medlemmar till partiet. Vid millenieskiftet hade partiet kring 150 000 medlemmar och nu är siffran 90 000. Mattias Jonsson vill jobba riktat mot vissa målgrupper.
– Vi behöver att fler unga, och särskilt unga kvinnor, går med i partiet. Vi har en större andel kvinnor som röstar på oss men det märks inte i medlemsstrukturen, säger han.
Åtta år i riksdagen
Mattias Jonsson är utbildad elektriker och började sin politiska bana i Lysekils kommunfullmäktige på 90-talet. Han har jobbat som montör på Volvo och varit fackligt aktiv inom IF Metall. Sedan drygt åtta år jobbar han som riksdagsledamot, där han nu sitter i näringsutskottet. Det kommer han fortsätta med även som distriktsordförande för Socialdemokraterna.
– Jag är i Göteborg på måndagar och fredagar och har ett antal fria veckor per år. Man kan ju också vara med på vissa möten på distans. Jag ser inte det som ett problem utan snarare en fördel, för jag tror att jag kan vara mer verksam inom partiet än någon som har ett vanligt heltidsjobb, säger Mattias Jonsson.
Ta ställning till samarbete
En fråga som de lokala Socialdemokraterna måste ta ställning till är hur de ska samarbeta med de andra partierna. Sedan i höstas står partiet på egna ben efter att budgetförhandlingarna kollapsat och Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ bildat ett eget oppositionsblock. Trots försök fick Socialdemokraterna inte heller till något samarbete med nykomlingen Demokraterna. Mattias Jonsson menar att partiet står inför ett vägval och att de måste bestämma tillsammans vilken väg de ska gå.
– Vi måste ha upparbetade relationer med alla partier, utom Sverigedemokraterna som jag inte ser något behov av. Vad relationerna sedan leder till för samarbeten är inte lika lätt att säga. Det finns ett antal vägar att välja på.