Förra veckan flaggade regeringen och Folkhälsomyndigheten för att det kan komma nya coronarestriktioner i Sverige, som nu meddelades.
– Pandemin pågår fortfarande. I några europeiska länder ser vi väldigt en oroande med hög smittspridning och ökad belastning i sjukvården. Det är viktigt att understryka att vi inte befinner oss där i Sverige idag. Vi ser en ökad smittspridning, med fortfarande låga nivåer och låg beläggning på IVA-vården och en stor andel av vår befolkning är vaccinerad, säger Magdalena Andersson (S).
Regeringen och FHM har flera åtgärder på gång om läget förvärras – inte minst i krav på vaccinpass för stora folksamlingar.
– Vi behöver agera tillsammans så att läget inte förvärras. Alla behöver ta sin del av ansvaret, ta sitt strå till stacken. Det absolut viktigaste är att vaccinera sig. Är man i riskgrupp är det dags att ta tredje dosen.
Nya restriktioner presenteras i tre steg
Socialminister Lena Hallengren presenterade en åtgärdsplan som görs i tre steg. Redan imorgon, onsdag, kommer regeringen remittera ett förslag om vaccinationsbevis på restauranger och gym. Det ska bli möjligt att i viss mån arbeta hemifrån, vuxna ska hålla avstånd i offentliga miljöer och munskydd ska användas i kollektivtrafiken.
Restriktionerna gäller både vaccinerade och ovaccinerade.
Vid ökad smittspridning införs steg två där fler ska arbeta hemifrån, delvis undervisning på distans för lärosäten för vuxna införs och vuxna ska avstå från matcher, tävlingar och läger.
– Vi bedömer att utvecklingen kommer försämras ytterligare under en tid. Det finns osäkerhet kring den nya varianten omikron, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.
Om smittspridningen blir mycket hög införs steg 3 där bland annat dessa åtgärder ska införas: vuxna personer ska begränsa nära kontakter, begränsade öppettider på serveringsställen och maxantal per personer per kvadratmeter på handelsplatser.
Ekonomiska stödåtgärder
Finansminister Mikael Damberg meddelar att vissa ekonomiska stödåtgärder ska återinföras, för att till exempel underlätta för människor att stanna hemma vid sjukdom.
Regeringen föreslår bland annat att läkarintyg för smittbärarpenning och tillfälligt karensavdrag slopas. Regeringen förlänger även evenemangsstödet till 32 mars 2022 så att arrangörer kan fortsätta våga planera.
– Med de här stödåtgärderna hoppas vi bidra till att minska smittspridningen, säger han.