– Ja, jag tycker det. Man utsätter barnet för konserveringsmedel och parfymer i onödan. Det går bra med vatten och en tvättlapp. Ibland kan man behöva lite olja också för att få det rent, säger hon.
En del av de nya råden är bekanta för många, såsom att nya kläder bör tvättas. Vad färre är medvetna om, och som därtill kan vara svårt att undvika är så kallade biocidbehandlade varor. ”Antibakteriell” eller ”luktfri” kan låta fräscht, men Kemikalieinspektionen konstaterar att ökande mängder av en del av dessa ämnen kan leda till problem för miljö och människor.
– De blir vanligare och vanligare – fast det fortfarande är lättare att köpa något som inte är behandlat och det kostar också mindre. Det är dyra kemikalier och jag tror att tillverkarna tror att det har ett mervärde, säger Margareta Daho.
Hon konstaterar att effekten efterfrågas av konsumenter i södra Europa där man har ett varmare klimat och ibland svårare att tvätta ofta på grund av vattentillgång.
Stor oro över antibiotikaresistens
Så vad är då problemet? Alla biocider är inte farliga. Men om varan saknar märkning kan den också innehålla sådana som inte alls är godkända inom EU och det händer att sådana hittas på marknaden. Man befarar också att även godkända biocider kan ge bestående problem.
– Det kan bli allergier, när man kommer i ständig kontakt med en biocidbehandlad huvudkudde till exempel. Och jag skulle säga att allergierna är livslånga, säger Margareta Daho.
Hon påpekar också att det finns en stor oro över antibiotikaresistens. Ämnena misstänks trigga processer som gör att bakterier inte dör av antibiotika.
– Detta kan medföra att vanliga sjukdomar inte går att bota längre. Andra risker vi befarar är att det kommer ut i reningsverken och påverkar reningsprocesserna så att det dödar bakterier som ska bryta ner föroreningar i vattnet. En del av substanserna fastnar i slammet och blir problem när man lägger det på åkrar. Andra följer med det renade vattnet ut och har effekter nedströms, och triklosan är giftigt och tros ha hormonstörande effekter på fisk till exempel. Och till exempel silver är ju rent giftigt och bryts aldrig ner utan byggs upp i miljön sedan, säger hon.
”De litar på sina leverantörer”
Problemet för konsumenter som vill undvika biocider är att märkningen ofta är bristfällig, eller helt saknas. Det finns ingen symbol att titta efter, men det ska framgå att varan innehåller en biocid, vilken effekt den har och namnet på de aktiva substanserna. Biociden måste vara godkänd, det ska stå vad man kan göra för att minska eventuella skadeverkningar och om någon av substanserna är i nanostorlek. Allt ska stå på svenska och vara lätt att hitta och att läsa. Fast i ett stickprov som gjordes förra året hade bara 4 av 29 varor en godkänd märkning.
– Ofta är det nog så att den som säljer inte känner till varken märkningskraven eller om varan är behandlad eller inte. De brukar säga att de litar på sina leverantörer. Men det finns lagkrav på att man inom 45 dagar ska kunna få svar på en rak fråga om varan innehåller biocider. För vår del handlar det om att höja kompetensnivån både hos företagen, och hos konsumenter så att de kanske väljer bort de här varorna när det går, säger Margareta Daho.
”Man försöker ta till sig det mesta, men man får ha lite sunt förnuft så att råden funkar i vardagen. Vi tvättar alltid nya kläder och försöker att köpa hållbara leksaker i trä i stället för plast. Det är varningar för allt möjligt, men är man selektiv så är det inget som stör, det är bra att man får informationen” säger Anna Falk som besöker Plikta med barnen Viola Falk och Astrid Falk.
Andreas Fernström med dottern Adéle Fernström Changa. ”Jag försöker hålla koll på vad man ger henne att äta, en varierad kost och vi undviker insjöfisk. Men jag har inte tänkt så mycket runt antibakteriella ämnen. Det är väldigt mycket man får till sig hela tiden. Går de ut och säger att det är livsfarligt för barnet så kommer man ju att reagera men jag kommer inte att slänga alla mina plastskärbrädor hemma. Ibland när man jämför flera olika råd med varandra så tar de ut varandra.