Kritiken har bland annat handlat om överdriven våldsanvändning och att gruppen skapade onödiga konfrontationer, framför allt vid några uppmärksammade konfrontationer med fotbollssupportrar.
Myndighetens skäl till att enheten lades ned var att fler poliser skulle flyttas ut närmare medborgarna, på ingripandeverksamheter och lokalpolisområden.
Men så blev det inte.
Enligt uppgift är det bara en handfull av de ursprungligen fler än 30 poliserna på enheten som idag arbetar nära medborgarna. Resterande arbetar som handläggare, tekniker, utredare, verksamhetutvecklare och annat.
”Trigger happy”
Dagens ETC kan nu dessutom avslöja att tre poliser från den ifrågasatta enheten ROG har fått anställning på polisutbildningen vid Södertörns högskola i Stockholm, med ett lönepåslag på cirka 4 000 kronor vardera.
Polisforskaren Rolf Granér säger till Dagens ETC att det kan finnas problem med att tre personer från en så pass ifrågasatt enhet nu arbetar som lärare, dessutom på samma lärosäte.
– Man är mycket påverkbar som elev. Polisen har historiskt sett inte varit så duktig på att gallra ut de som varit mer ”trigger happy”, och jag kan inte tänka mig att det har förändrats till det bättre med tanke på hur svårt de har haft att rekrytera polisstudenter på senare år, säger han.
Sprejade supportrar
En av de nyanställda polislärarna har redan hamnat i blåsväder igen.
Den aktuella polisen är välkänd i supportersammanhang. För två år sedan, i oktober 2021, var polisen involverad i en ifrågasatt händelse vid pendeltågsstationen Solna station utanför Friends arena då flera supportrar pepparsprejades efter att de omringats av poliser, vilket på polisspråk kallas att de ”säckats in”.
Flera personer anmälde händelsen och pekade specifikt ut polisen – som numera alltså är lärare – för överdrivet användande av pepparsprej. I förhör uppgav vittnen att det var poliserna som försökte provocera fram händelserna, bland annat genom att börja röra sig mot supportrarna för att omringa dem.
Utredningarna lades ned då åklagare ansåg att våldet som använts var ”inom ramen för laga befogenhet”. I beslutet skriver åklagaren att även om polisernas agerande i någon del har gått utöver det tillåtna, som med mängden pepparsprej som användes, så gäller i det här fallet brottsbalkens nödvärnsparagraf och utredningen lades ned.
”Polisman som använt för mycket våld ska gå fri från ansvar”, står det i åklagarens beslut.
Polisen: ”Jobbar gränssättande”
Den aktuella polisen har sedan ROG lades ned, och vid sidan av arbetet som polislärare, fortsatt att arbeta på stora kommenderingar vid högriskmatcher i fotboll, till exempel ett Stockholmsderby före sommaren där sammandrabbningar uppstod mellan polis och supportrar.
Efter derbyt lade läraren ut ett inlägg på Instagram med en hyllning till norsk polis:
”Riktiga poliser som jobbar gränssättande och inte tycker vi ska ta skit till skillnad från många svenska kollegor.”
I en uppföljande kommentar skriver hon om hur de norska poliserna hanterade supportrarna:
”Jodå dom fick smaka, du hade gillat dom”.
Försvaret: Följde bara order
Polisforskaren Rolf Granér beskriver lärarens inlägg i sociala medier som ”inte lyckat” och säger vidare att det kan uppfattas som att polisutbildningen i och med anställningen ger stöd åt beteendet.
– Polisutbildningen förmedlar vad som är accepterat, tillåtet och vad som ska vara den officiella policyn. Men det finns även, i varierande utsträckning, sätt att förmedla gråzoner, som att agera på ett sätt där man inte följer regelboken. I ljuset av det kan man tänka sig att studenter som gillar tuffare tag kommer uppskatta de här poliserna.
En av de tre poliserna som numera arbetar som lärare säger till Dagens ETC att flera av de händelser som ROG varit involverade i, och fått hård kritik för, har inträffat efter och på grund av order uppifrån.
Vid händelsen vid Solna station 2021 var det, enligt läraren, en av cheferna under insatsen som gav ordern att ROG skulle ”säcka in” supportrarna efter en uppretad dispyt med civila poliser, vilket senare ska ha lett till konfrontationerna.
När insatsen var klar fick gruppen ingen kritik och inga klagomål internt, säger han.
– När vi säckat in dem fick de som var på plats höra att det var bra jobbat. Men när kritiken väl kom i media så var det helt tyst uppifrån, som att gruppen hade agerat helt på egen hand och inte på en order som gavs. Det finns inte en enda polischef i myndigheten som vågar kritisera en annan polischefs beslut, säger han.
Han tycker inte att polisforskarens kritik är befogad.
– Jag talar för mig. Om elever går överstyr så är jag snabb på att påtala att det inte är okej.
Högskolan: Följer utbildningsplan
Fredrik Winberg, lektor på avdelningen för polisiärt arbete vid Södertörns högskola, poängterar att det är Polismyndigheten som rekryterar och beslutar om anställning av de polisiära lärarna.
”Varken utbildningen eller våra lärare förespråkar hårdare tag, utan vi följer Polismyndighetens utbildningsplan där förståelse för demokratins värdegrund och Polismyndighetens egen verksamhetsanknutna värdegrund ingår som specifika lärandemål”, skriver han i ett mejl.
Polisens pressavdelning skriver i ett mejl att polislärarna rekryteras från personliga kompetenser och lämplighet för uppdraget, samt att myndigheten ”har förtroende för våra lärare på polisutbildningen som gör ett mycket bra arbete med att utbilda och coacha våra framtida poliser”.
Dagens ETC har utan framgång sökt de två andra poliserna som i dag arbetar på polisutbildningen vid Södertörns högskola.