– Vi har bara en planet. Då ska ekonomin hållas inom ramen för den. Det är bråttom och svårt, men det kan gå. När vi anpassar oss efter planetens gränser, säger Carl Schlyter.
– Nyliberalismen tvingar oss att välja. Många människor mår dåligt av det. Vi kommer satsa mer på samverkanskraft.
”Mer frihetliga”
Carl Schlyter lämnade Miljöpartiet i samband med regeringsöverenskommelsen i mitten av januari. Han har tidigare suttit i partistyrelsen, varit riksdagsledamot och EU-parlamentariker.
– En del sa till mig: ”om du är så kritisk mot MP, gör ett nytt parti ”. Ja, då gör vi det då.
Han vill inte kalla Partiet Vändpunkt för ett nytt miljöparti.
– Nej, för att lösa miljöproblemen måste man hålla ihop samhället socialt och geografiskt. Vi är också mer frihetliga. Vi vill inte ha så många detaljstyrda och riktade bidrag. Vi vill fokusera på ökad livskvalitet.
Marlene Tamlin, tf partisekreterare, i Miljöpartiet uttryckte sig på torsdagen med försiktighet om det nya, gröna partiet.
– Även om jag såklart helst ser att alla gröna krafter kan enas i Miljöpartiet, så respekterar jag att de nu funnit andra vägar för sitt engagemang, liksom alla andra som engagerar sig för ett bättre Sverige på olika vis, skriver hon i ett sms.
Vad har du fått för reaktioner från dina gamla partikollegor i MP?
– Jag ser inte någon annan som en konkurrent i politiken. Alla partier som tycker att våra idéer är bra och vill driva dem, bra, då har vi ju redan börjat uppnå mål.
Redan efter några timmar har partiet 300-400 registrerade medlemmar, uppger de själva.
På sikt vill de komma in i riksdagen, men först är målet EU-valet i maj. Då krävs att de inom två veckor får ihop 1 500 namnunderskrifter och runt en halv miljon kronor till valsedlar och administration. Carl Schlyter är hoppfull.
– Allt är orealistiskt! Allt är ursvårt! Men ärligt talat. De förslag vi har, och den planet vi ska rädda, det kräver så otroligt mycket förändring. Om vi inte ens kan klara målet att få ihop 1 500 namnunderskrifter på nästan ingen tid, ja då finns ju inte viljan hos folket. Men finns viljan hos folket lyckas vi, och då kan vi nog växa snabbt. Finns det engagemang så finns det hopp.
Driver basinkomst
Ylva Lundkvist Fridh, miljöskribent som jobbat med landsbygdsfrågor, är en av partiets grundare.
– Det är ett rödgrönt parti med fokus på decentralisering, säger hon.
Tomas Hahn, docent i ekologisk ekonomi vid Stockholms universitet, är också en av grundarna. Han nämner att partiet även kommer att driva frågan om basinkomst.
– Vi är intresserade av någon sorts basinkomst. Det är intressant att läsa utvärderingarna av de finska försöken. De mår betydligt bättre. Det är en fråga som vi kommer driva. Hur har vi inte riktigt kommit fram till än. Vi vill ha en bredare diskussion bland medlemmarna.
Detta vill Partiet Vändpunkt:
En helt ny klimatpolitik – målet är ett fossilfritt Sverige till år 2030.
Kraftigt höjda skatter på koldioxid och uttag av naturresurser – avgifterna ska sedan gå tillbaka till medborgarna i en glesbygdsbonus.
Ersätt Rut och Rot med ett miljömålsavdrag. Näringsliv och privatpersoner ska belönas med skattereduktion om de anpassar sig till hållbarhetsmålen.
Ombildning av flera offentliga bolag till allmänintressebolag.
Progressiv skattereform med högre skatter från miljöskadlig verksamhet.
Införd förmögenhetsskatt, arvsskatt och bankskatt.