Sverige har idag ett närmast världsunikt stöd för fri abort. Men vad händer om nationalismen och konservatismen får fäste på allvar?
ETC skissar på en dystopisk framtid, där aborträtten steg för steg inskränks. 2049, mitt i en influensapandemi, utförs åter illegala aborter över hela landet.
– Även om man instinktivt känner att det här aldrig kommer att kunna hända så är det intressant att se, saker händer ju stegvis, historien har visat oss att saker som verkade omöjliga kan smyga sig på, säger Anna Dahlqvist, journalist och abortexpert.
Men vi vänder också på steken och tittar närmare på varför en folklig feminism får allt starkare fäste i Latinamerika.
Argentina skapade för tio år sedan en våg av mer hbtq-vänlig politik i Latinamerika. Kan samma sak hända med aborträtten, efter att Argentina antagit en lag om fri abort till vecka 14? ETC har talat med aborträttsaktivister i Chile, Colombia och Mexiko.
– Vi känner att vi har vinden i ryggen, säger Rebeca Lorea i Mexiko.
Vind i ryggen för frågan om rätt till abort, beror bland annat på ett systematiskt folkrörelsearbete. Demonstrationer ja, men inte bara. Dessutom förs samtal, inte minst på landsbygden, där människor får utrymme att prata om politik och demokrati. Vissa möten har genomförts för enbart kvinnor och i vårt reportage vittnar aktivister om att det då gått lättare att diskutera ett ämne som annars till viss del fortfarande är tabu. Veckans ledare konstaterar:
När tystnaden bryts blir det omöjligt att tänka abstrakt om aborter. När du vet att din syster, din mamma, din granne och din kusin gjort abort kryper frågan om liv och död för människor du känner, in på skinnet. För liv eller död är vad frågan handlar om: Så fort abort är otillgängligt så dör kvinnor. Hela fem texter i veckans tidning handlar om abort.
Dessutom: Andres Lokkos kulturtips, om ”post-punk” som lyckas skapa något nytt och tilltalande genom att välja ”förbjudna” vägar genom musikhistorien, en skarp Tech-kommentar om klickindustrins återvändsgränd, en krönika om hur folkbildningen påverkas av forskaren Magnus Ranstorps vilda vevande i debatten – och en djuplodande blick i backspegeln på adoptionsdebattens många historiska lager.
Trevlig läsning och glad påsk!
Rebecka Bohlin
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.