När asylsökande ungdomar fyller 18 år övergår ansvaret från kommunen till Migrationsverket. De kan då bli hänvisade till boenden var som helst i landet men många väljer att stanna kvar. För att underlätta livet för de som stannar har Göteborgs stad nu fått 10,8 miljoner kronor från regeringen.
Pengarna fördelades till stadsdelarna efter hur många ensamkommande de tagit emot. Fem stadsdelar slog ihop sina potter och nu har politikerna i stadsdelsnämnden Norra Hisingen beslutat att ge 4 miljoner till Räddningsmissionen för projektet Hjärterum som hittar boenden hos privatpersoner. Agape får 1,5 miljoner för att anställa en boendestödjare och ge ungdomarna juridiskt stöd i samarbete med studenter från Handelshögskolan. Dessutom får Skyddsvärnet drygt 400 000 kronor för att finansiera den nya lokalen i Nordstan dit asylsökande ungdomar kan komma för rådgivning och stöd.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Många av ungdomarna som saknar tak över huvudet rör sig i Nordstan och det är bra att få kontakt med dem där så att man kan undvika att de hamnar i risksituationer, säger Patrick Gladh (S) som är ordförande i stadsdelsnämnden Norra Hisingen.
Han uppskattar att flera hundra ungdomar valt att stanna kvar i Göteborg när de blivit myndiga.
– Eftersom de har sin skola och sina kamratrelationer här tar de hellre risken att leva som bostadslösa. De riskerar att dras in i droghandel eller drabbas av psykisk ohälsa så vi hoppas att de här pengarna kan göra nytta. Pengarna ger civilsamhällets aktörer lite andrum och muskler och kan förhoppningsvis leda till att några unga som lever i mellanrummet mellan regelverk och myndigheter ska få en lite mer fast bas, säger Patrick Gladh.
I höstas fick kommunen 10,8 miljoner kronor av regeringen för att stötta målgruppen. Då gav social resursnämnd den största andelen till Agape men deras verksamhetsansvariga Matilda Brinck-Larsen önskade då att staten och kommunen skulle ta eget ansvar över de asylsökande ungdomarna i stället för att bara förlita sig på civilsamhället.
– Vi är tacksamma över att få statliga medel för det innebär att vi kan göra mer för fler. Men våra ungdomar ska inkluderas i välfärdssystemet precis som alla andra, sa hon till ETC Göteborg i oktober.
Patrick Gladh förstår hennes kritik men menar att de inte friskriver sig från ansvar.
– Vi kunde ha behållt pengarna inom stadsdelarna för att täta igen kostnaderna för de 18-åringar som är i så dåligt skick att de får bo kvar i HVB-hem även när de blir myndiga. Men beslutet att vi inte ska finansiera boende för alla som vill bo kvar i kommunen är redan fattat, så vi stöttar ungdomarna genom att förmedla medel. Det är en grupp med stora behov som kämpar varje dag för att klara sig, så det finns absolut mer att göra, säger han.