Ett besked som lämnade mycket att önska bland tidningar med rödgrön profil. För tidningar såsom Flamman, Arbetaren, Aktuellt i Politiken (AiP) och Syre uteblev nämligen det allmänna redaktionsstödet helt.
– Jag har inte hunnit analysera siffrorna i detalj, men det är tydligt att nämnden har utgått efter storleken på upplaga, där ett visst antal läsare eller prenumeranter har varit avgörande. Något som ju slår väldigt hårt mot mindre tidningar, säger Lennart Fernström, ansvarig utgivare för Syre.
Även Flamman och Arbetaren fick avslag med hänvisning till prenumerationsantal. För AiP motiverades avslaget däremot som en fråga om tidningens perspektiv.
– I vårt fall fick vi besked om att tidningens bevakningsområde – politik – var för smalt. Jag tycker det låter konstigt, i min bok är politik någonting brett. Det kan röra sig om allt från barnbidrag till jordbruksreformer till försvarsfrågor, säger Daniel Färm, ansvarig utgivare och politisk redaktör för AiP.
Ett slag mot mediemångfalden
Mediestödets uttalade syfte är att stärka demokratin genom att främja allmänhetens tillgång till oberoende nyhetsförmedling av hög kvalitet. Ett syfte som bland annat ska uppnås genom att bidra till en mångfald av allmänna nyhetsmedier.
Men enligt de ansvariga utgivare som Dagens ETC pratat med får beslutet som nu publicerats motsatt effekt.
– Det är väldigt märkligt resonerat. En övervägande majoritet av dagstidningar i Sverige har borgerliga opinionssidor. Utöver det finns det ett fåtal vänstertidningar som kan bidra med mångfald. Att då besluta att dessa vänstertidningar ska berövas sitt stöd för att de är för små, det banar vägen för total högerdominans, säger Leonidas Aretakis.
– Det här är del av ett större skifte som vi ser i Sverige där regeringen drar ner på allt som gjort den svenska demokratin så stark. Alla arenor för fri åsiktsbildning som bibliotek, folkbildning och public service, och nu även alltså vänstermedier.
En bild som delas av Vendela Engström, tf chefredaktör på Arbetaren.
– Det är ett hårt slag mot fria medier och mediemångfalden. Motkraften mot den borgerliga dominansen i Mediesverige är just små tidningar som Arbetaren. Om dessa motkrafter försvinner riskerar det i förlängningen att urholka det fria demokratiska samtalet, säger Vendela Engström.
”En parodi från första till sista steg”
Från samtliga utgivares håll är man även missnöjd med en process som man beskriver som otydlig och utdragen.
– Det är en otrolig skandal. Det har dröjt ett halvår från att bidraget skulle träda i kraft tills att vi nu fått besked. Det har varit som en parodi från första till sista steg, där allt dragit ut på tiden, säger Lennart Fernström.
Något som Daniel Färm menar bidragit till att pressa tidningar som redan hade små marginaler ytterligare.
– Många tidningar jobbar med knappa resurser och har haft svårt att klara sig i väntan på besked.
Svaret: ”Anta utmaningen och försöka växa”
Hur ser då framtiden ut för de rödgröna tidningarna?
– Det bästa svaret man kan ge på den här olyckliga processen är att anta utmaningen och försöka växa. Då har vi i slutändan vunnit en självständighet som kan göra oss ännu starkare än tidigare. Det gäller både för Flamman och för andra, säger Leonidas Aretakis.