Den nya lagen mot tvångsgifte och barnäktenskap presenterades av Beatrice Ask vid en minnesceremoni för Fadime i januari i år. Lagen träder i kraft 1 juli och syftet är att komplettera lagen om olaga tvång, som redan i dag gör tvångsäktenskap straffbart.
– Nu gör vi ett särskilt brott av detta och vidgar begreppet på det viset att det blir olagligt även att utsätta någon för press, planera eller finansiera resor i syfte att tvinga fram äktenskap. Lagstiftningen träffar bredare och visar att det inte är tillåtet att tvinga någon att gifta sig mot sin vilja, säger justitieminister Beatrice Ask (M).
Kritik från Margot Wallström
Men den nya lagen har kritiserats av flera tunga namn, bland annat Margot Wallström, FN:s tidigare representant mot sexuellt våld i konflikter och brottsofferjourens ordförande Sven-Erik Alhem. Anledningen är att det fortfarande kommer att finnas en regel som gör det möjligt att lämna dispens om det finns synnerliga skäl. Det kan exempelvis gälla en 17-åring mamma som redan är gift när hon kommer till Sverige.
Även Sara Mohammad, ordförande för Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime, är kritisk.
– Regeringen skickar signaler om att det är okej att barn blir bortgifta. Jag förstår argumentet att det kan finnas synnerliga skäl, men då menar jag att om man är 17 år och kommer till Sverige med en bebis i famnen så har man möjlighet att leva som sambo eller särbo i Sverige, men inte som gift. Samtidigt har staten markerat mot barnäktenskap, säger Sara Mohammad.
V: Bort med undantag
När beslutet klubbades i justitieutskottet i maj var Vänsterpartiet det enda parti som krävde att undantagsregeln skulle tas bort.
– Vi vill inte lämna något utrymme för att barn-, tvångs- eller fullmaktsäktenskap ska kunna genomföras. Vi tycker också att Sverige bör gå i bräschen och säga att detta är totalt oacceptabelt. Vi ska stå upp för barn och kvinnors rättigheter. Jag ser ingen poäng med att öppna för dispenser, om man inte täpper till allt kommer människor att leta upp kryphål, säger Marianne Berg (V), ledamot i justitieutskottet.
Beatrice Ask menar dock att det är nödvändigt att kunna lämna dispens i särskilda fall.
– Vi höjer ribban ordentligt, men vill ändå ha utrymme för extraordinära situationer. Man kan inte utesluta att det rent allmänmänskligt kan finnas situationer där det borde accepteras. Vi vill inte ha en helt stängd dörr. Men genom att höja ribban så tydliggör vi att det gäller väldigt exceptionella situationer, säger Beatrice Ask.