I måndags inleddes tredje förhandlingsrundan om TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership, mellan EU och USA. Det kommer att bli det största och mest långtgående handelsavtal världen hittills har skådat.
Motståndet mot TTIP växer nu långsamt på många håll i Europa, inte minst på grund av det kritiserade investeringsskydd för företag som EU och Sverige arbetar hårt för att inkludera i avtalet. Det har vi rapporterat om i en tidigare artikel:
http://dagens.etc.se/nyhet/handelsavtalet-ttip-urholkar-demokratin
CEO läcker EU:s position
I måndags läckte Corporate Europe Observatory (CEO) även EU:s position om ”ömsesidigt erkännande av reglering”, rapporterar EU-parlamentariker Carl Schlyter (MP) på sin blogg ttippen.se. Frågorna om regleringar kan, liksom investeringsskyddet, komma att påverka staternas möjligheter att stifta vilka lagar de vill, förutser CEO och Carl Schlyter.
”Enligt CEO kommer EU:s position, om den får gehör i förhandlingarna, fundamentalt förändra det sätt på vilket regleringar och lagstiftning sköts och underminera existerande lagstiftning på EU-nivå rörande livsmedelssäkerhet, konsumentskydd och på miljöområdet. Detta genom att industrin ges rätt att stoppa kommande lagstiftning som strider mot deras intressen, alternativt omförhandla existerande lagstiftning”, rapporterar Carl Schlyter.
– Så kallade ”intressenter” (stakeholders) ges stora befogenheter att påverka innehållet och arbetet för nya bestämmelser. ”Intressenter” brukar inkludera allt mellan miljöskyddsorganisationer och näringslivet, men i det här fallet är det högst rimligt att anta att kommissionen syftar på industrin (som är den ”intressent” som kommissionen valt att träffa 10 gånger mer än dess motsvarighet, organisationer från civilsamhället), skriver Carl Schlyter i en egen kommentar till innehållet i dokumentet.
Reglering är en av frågorna som förhandlas just nu i Washington.
Styrda medier
I ett annat i veckan läckt dokument från den svenska regeringen, publicerat i den danska tidningen Notat, avslöjas att USA vill utesluta vissa delar av tjänstesektorn från avtalet, något som EU motsätter sig.
Notat har även läckt EU:s hemliga PR-strategi från november i år om hur man planerar att styra medias rapportering kring avtalet.
I måndags lanserade den svenska handelsministern Ewa Björling den svenska strategin för att ro avtalet i hamn i en artikel i Dagens Industri.
– En strategi som till punkt och pricka följer den intensivt kritiserade PR-strategin från EU-kommissionen, rapporterar Carl Schlyter på sin blogg.