– Kriminella trodde att de kunde gömma sig bakom teknologin för att planera mord och narkotikaaffärer. Men idag har vi gjort det tydligt för dem. Oavsett hur avancerad teknologin är, hur säker de tror att kommunikationen är så kommer vi att hitta dem. Och vi kommer att stänga ner deras kriminella aktiviteter, sa Catherine De Bolle under presskonferensen.
Flera personer har redan gripits som en följd av att polisen nu har fått insyn i Ghost-telefoner. Dock ingen i Sverige än så länge. Och hur stor roll Ghost har spelat för den organiserade brottsligheten här är än så länge svårt att säga, enligt Manne Gerell, kriminolog på Malmö universitet.
– Vad jag har förstått har den spelat mindre roll än de tidigare apparna, Encrochat och Sky ECC. Men sannolikt lär det här bidra i några utredningar. De kriminella nätverken rör sig över nationsgränserna, så Ghost kan ju också ha används av svenska kriminella som befinner sig utanför landet, säger han.
Central betydelse vid mord
Både Encrochat och Sky ECC var krypterade tjänster som användes flitigt i den kriminella världen innan de knäcktes av polisen i Frankrike, Nederländerna och Belgien. När Sky knäcktes lyckades polisen identifiera nästan tusen gängkriminella i Sverige som använt sig av plattformen, och efter Encrochat frihetsberövades över 230 personer i Sverige och fler än 500 misstänktes för brott. Påverkan på landets mest våldsamma kriminella nätverk var stor.
Kanske blir det inte lika tydlig effekt den här gången, men klart är att även Ghost har använts av svenska gängkriminella. Enligt en granskning som Göteborgs-Posten gjorde våren 2022 fanns drygt 20 ärenden i domar, åtal och förundersökningar där Ghost-telefoner spelat roll. Bland annat gäller det två uppmärksammande fall: mordet på tolvåriga Adriana som sköts till döds vid en bensinmack i Botkyrka sommaren 2020, och några månader tidigare – mordet på en 33-årig gängkriminell utanför ett hyreshus i Gamlestan i Göteborg. I domen mot 33-åringens mördare konstaterar hovrätten att Ghost-telefonerna har använts som kommunikationsmedel i den bil varifrån mannen sköts, och även i spanbilarna, och telefonerna har haft ”central betydelse för brottslighetens genomförande”.
Kriminella har försprång
Men fram tills nu har polisen inte kunnat komma in i den krypterade tjänsten. I fallet med Adriana skickades telefonerna istället till FBI, som lyckades hitta en väg in i dem. Men det är alltså först nu som hela appen har knäckts. Manne Gerell tror dock inte att det innebär slutet för kriminellas hemliga kommunikation.
– I den här världen behövs någon form av kommunikationsmedel. Antagligen finns det redan nya tjänster, som kanske inte är så välkända än. Det är hela tiden någon form av kapplöpning mellan polisiära myndigheter och kriminella, där de kriminella oftast har försprång.
Att fler och fler av de krypterade tjänsterna knäckts tror han inte avskräcker.
– För vissa gör det nog det, men kanske inte lika mycket som man hoppas. Behovet av elektroniska kommunikationsmedel är så stort. Det är inte som tidigare, när kriminaliteten kunde vara isolerad till ett enda bostadsområde. Nu behövs sätt att kommunicera på distans. Då ses de här specialiserade telefonerna som säkrare än andra alternativ.
Skottsäkra telefoner
Ghost-telefoner, med appen färdiginstallerad, har tidigare marknadsförts och sålts i Sverige. Enligt Göteborgs-Postens granskning blev kunderna lovade telefoner som både var skottsäkra och omöjliga att ta sig in i, med fyra lagers kryptering. Man har också kunnat radera informationen i dem på distans.
– Det här är appar om skräddarsytts för den kriminella världen. Nu är Ghost borta, men det lär komma nya appar, säger Manne Gerell.