Nu checkar han in på nya jobbet på Kamratgården, IFK Göteborgs träningsanläggning och administrativa hem.
Markusson bor i Åsa tillsammans med sin familj i en tidigare sommarstuga, som det just nu pågår renoveringsarbeten på. Precis som till förra arbetsplatsen mitt i stan blir det – om han har tur – ungefär en halvtimmes pendling i vardera riktningen.
– Det är min mormors och morfars sommarstuga som jag har köpt loss och håller på att bygga om. Vi trivs väldigt bra där. Jag var där mycket på somrarna som barn.
Klubbdirektörsrollen i IFK Göteborg är ett av de riktiga toppjobben inom svensk fotboll.
– Det är i grund och botten fotbollsintresset som har lockat mig hit. När jag var yngre tänkte jag i min enfald att antingen blir jag fotbollsproffs eller tränare på heltid, men så blev det inte, haha.
Bakgrund inom fotboll
Han gör sin sista arbetsdag på Göteborg & Co på torsdagen. Där har han bland annat varit med och lett projekt och stora evenemang som staden driver eller lyckas locka till Göteborg.
Han har också fotbollsbakgrund, både som tränare och spelare. Framför allt i Mossens BK.
– Jag hade väl någon typ av talang både för det ena och för det andra, men sen förstod jag att jag var bättre på strukturella frågor och organisationsfrågor. Någonstans i bakhuvudet har jag nog önskat att jag skulle kunna få användning för den kunskapen på något sätt inom fotbollen. Jag har alltid velat jobbat med fotbollen på ett eller annat sätt.
Som spelare och ledare nådde han division 3 med Mossen.
– Jag började som vindfotad anfallare i min ungdom och sjönk längre ner med åren. Jag slutade som mittfältare. Jag gillade verkligen att spela match. På träningarna fick jag aldrig upp adrenalinet som man får i matchsituation, träningarna var bara en resa mot matcherna. Och då blir man ju inte bättre än till en viss nivå!
Det har varit några turbulenta år i IFK Göteborg de senaste åren. Klubben har dragits med negativa ekonomiska resultat och har varit beroende av miljonintäkter från spelarförsäljningar för att klara ekonomin. Det har också varit hög personalomsättning på kansliet, runt A-laget och i övriga organisationen.
Sedan förre klubbdirektören Martin Kurzwelly sparkades i december 2015 har först sportchefen Mats Gren och sedan försäljningschefen Mats Palmgren agerat tillförordnad klubbdirektör.
– Utan att alls recensera det som har varit så känner jag att det som Blåvitt behöver är kontinuitet och framåtanda. Det har varit lite hackigt under några år, både strukturellt och ekonomiskt. Alla är införstådda med att det behövs en uthållighet nu för att forma och leda det arbetet, säger Max Markusson.
Han presenterades som ny klubbdirektör på en presskonferens 25 april och har både under rekryteringsperioden och sedan presentationen försökt sätta sig in i hur verkligheten ser ut i IFK Göteborg.
– Det var en lång och gedigen rekryteringsprocess där jag fick möjlighet att bolla hur styrelsen såg på läget i klubben. Sedan presskonferensen var har jag träffat många på Kamratgården för att få deras bild. Jag har också gått igenom dokument med planer, strategier och budgetar. Jag känner att jag har en bra bild av hur det ser ut.
Vad kommer du att göra första tiden på nya jobbet?
– Jag förstår att det är mycket som behöver göras och jag har respekt för den arbetsmängd som finns. Det handlar mycket om att skapa förståelse för att sedan kunna börja jobba långsiktigt. Jag vill inte vara en brandsläckare utan jag vill sätta långsiktiga strategier och forma organisationen efter dem.
Vilka är kraven på dig?
– Det är ganska omfattande vad som står i specen, men framför allt handlar det om att förankra planen och strategin för framtiden. Jämför man det med ”vanliga” näringslivet är mitt jobb att agera ungefär som en vd gör i ett företag.
Några konkreta resultatmål och ambitioner vill Max Markusson ännu inte uttala sig om. Det är ju trots allt hans första riktiga arbetsdag först på fredag.
– Jag tänker att så länge man säger som det är och gör som man säger så brukar folk ha tålamod. Men ingen ska acceptera att IFK Göteborg siktar på SM-guld om 25 år eller så. Jag vill själv se en ständig förändring, förbättring och uppåtgående kurva. Ingen kommer att acceptera att det går sämre sportsligt eller ekonomiskt under en längre tid. Det ska bli spännande att vara med och ta fram vår väg för framtiden.
Marcus Olsson