Råden kring kemikalier kommer i huvudsak från Kemikalieinspektionen. Frida Ramström, inspektör på myndigheten, menar att kunskapsläget gällande många kemikalier ännu är oklart och att råden är att betrakta som försiktighetsåtgärder.
Kan inte vissa av råden upplevas som lite motsägelsefulla? På 1177.se avråds föräldrar till exempel från att värma mat i plastbehållare även om de är godkända för just detta.
– De flesta av de här råden är sådana att det troligen inte kommer att ske något allvarligt om man inte följer dem och egentligen är det väl säkert ingen risk med att använda den här typen av produkter i mikrovågsugnen. Det är mer en försiktighetsåtgärd.
Hör av sig med frågor
Hon berättar att småbarnsföräldrar är en grupp som ofta hör av sig till Kemikalieinspektionen med frågor.
– Många har uppfattat att det kan finnas risker med vardagskemikalier och det finns en stor efterfrågan på konkreta tips, framför allt från extra medvetna föräldrar.
Snart kommer dock stadens föräldrar inte att behöva söka informationen på egen hand. I Stockholms läns landsting pågår arbetet med att ta fram en broschyr på ämnet som ska delas ut inom barn- och mödrahälsovården.
Helena Martin är barnhälsovårdsöverläkare och har varit med och haft synpunkter på den nya broschyren. Hon tycker att det – trots det oklara kunskapsläget – är positivt att råd om hur man undviker vardagskemikalier sprids genom barnavårdscentralerna.
– Som det ser ut i dag är det svårt att värdera de här riskerna. Jag tror att man som förälder själv måste fatta ett beslut kring hur man ska välja för sig själv och sitt barn.
Men kan barn verkligen ta skada av till exempel våtservetter?
– Kanske inte, men våtservetter kan innehålla parfym och konserveringsmedel som det kan vara onödigt att utsätta små barn för. Det blir ju en större koncentration per kilo av de här ämnena hos ett litet barn än hos en vuxen.
Uppskattad sida
På 1177.se har råden kring barn och kemikalier legat ute en tid. Redaktionschef Anna Eklund betonar att sidan har varit uppskattad av sajtens användare. Däremot tycker hon inte att texten är oproblematisk i sin nuvarande form.
– Jag förstår om råden kan upplevas svåra att förhålla sig till och vi har faktiskt redan prioriterat upp sidan för revidering. Både faktadel, struktur och tilltal ska ses över. Inom vissa områden kan det finnas otillräckligt med forskning eller råda delade meningar inom professionen. Om vi då ändå väljer att skriva om ett sådant ämne så måste vi vara tydliga med att det är ett oklart kunskapsläge.