För att minska risken för att samhällsviktig verksamhet helt går i stå gick Folkhälsomyndigheten under torsdagen ut med nya förhållningsregler kring covid-19.
Stanna hemma fem dagar
För det första kortar myndigheten den rekommenderade tiden för att stanna hemma från arbete och skola när någon i hushållet insjuknat från sju till fem dagar.
Dessutom undantas tre grupper från regeln om att stanna hemma om någon i hushållet blivit sjuk:
• De som fått sin tredje vacccinspruta.
• Personer som haft covid-19 någon gång under de senaste tre månaderna.
• De som har en nyckelfunktion inom en samhällsviktig verksamhet, förutsatt att ”riskreducerande åtgärder införs”. Exakt vilka yrkesgrupper eller tjänster som berörs av undantaget definieras närmare av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB.
Enligt Jan-Olof Olsson, handläggare inom försörjningsberedskap vid MSB, säger till Aftonbladet att listan än så länge är ”ganska begränsad”.
– Det vi har pratat mycket om är mindre personalgrupper med väldigt specialiserad kompetens. De kan handla om vattenförsörjning, energi och elektroniska kommunikationer, alltså de som håller i gång internet, skriver han i ett mejl till tidningen.
Kortare karantän
Även tiden för hur länge den måste stanna hemma som har bekräftad covid-19 kortas till fem dagar. Dock gäller fortfarande att personen ska vara återställd och feberfri i 48 timmar före återgång i arbete.
Folkhälsomyndigheten råder fortsatt alla invånare att undvika nära kontakter med andra människor så gott det går och helt undvika nära kontakter med personer utanför arbete och skola.
Myndigheten påminner också om att vaccinernas effekt är god efter tre doser.
– Vaccinering är det bästa skyddet mot svår sjukdom och död, och därför är det viktigt att alla som ännu inte vaccinerat sig gör det, och att de som erbjuds en påfyllnadsdos tackar ja till erbjudandet. Efter dos tre finns även ett ökat skydd mot smitta. Därför bidrar också vaccination till minskad smittspridning, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell i ett pressmeddelande.
En samhällsfunktion som blivit lidande av omikrons snabba spridning över landet är testkapaciteten. Därför inför Folkhälsomyndigheten också en prioriteringsordning där följande grupper ska få gå före i kön: personer med medicinska behov, anställda inom hälso- och sjukvården eller äldreomsorgen och personer med symptom vars arbete kräver fysisk närvaro samt elever i grund- och gymnasieskolan och motsvarande skolformer.
De nya förhållningsreglerna gäller från och med idag.