Tiktok och Instagram myllrar av människor som smetar på sig ansiktskrämer gjorda av djurfett. Somliga användare verkar vara nyfikna, utan hudåkommor, medan andra lider av olika hudbesvär. De flesta är positivt inställda och säger att huden blir bättre på nolltid. Vissa påstår att den fungerar lika bra som solkräm.
Men på plattformarna varnar hudterapeuter och läkare också för att smörja in kroppen med djurtalg, att den inte skyddar mot solen och snarare kan skapa hudbesvär.
Hudexperten Johanna Gillbro har 20 års erfarenhet av forskning inom dermatologi och 15 år inom företag i hudvårdsbranschen. Hon ser flera risker med djurfettstrenden.
– Vissa kan applicera den typen av fett på huden utan att få någon reaktion. Men har man en hud som har mer olja i sig och mer eget talg då kan det här vara väldigt tilltäppande och definitivt något man kan få finnar av, säger Johanna Gillbro.
Gör egen talgkräm
De flesta på Tiktok inhandlar produkten för dryga 150 kronor och skapar innehåll av det till en video. Andra köper kött och delar med sig av hur de gör egen talgkräm på några dagar. Det gör de genom att ta tillvara på fettet som de kokar och renderar, blandar med salt och vatten innan talgklumpen fryses i omgångar och slutligen mixas med eteriska oljor för att dölja lukten.
– När man gör hudvård själv i köket så finns det alltid risk för kontamination och för att det kan bli mögeltillväxt. När man gör hudkrämer kräver det en mer steril miljö, varnar Johanna Gillbro.
Enligt henne är det en gammal tradition att använda animaliska fetter till hudvård och kosmetika. Nöttalgen har bland annat använts i tvålproduktion och är rik på fettsyror och vitaminer. Att kleta på sig djurtalg kan därmed vara bra för en viss typ av hud.
– Man använder ämnen som huden är van vid. På grund av dess naturliga fettsyresammansättning påminner talg om mänsklig hud. Det kan bidra till att stärka hudens barriär och minska fuktförlust, vilket är särskilt fördelaktigt för torr och känslig hud.
Kiss motverkar torrhet
För att motverka torr hy behövs två ingredienser. Det ena är fett och det andra är fuktbindande ämnen som till exempel karbamid, som tidigare framställts från urin, förklarar hon.
– Nuförtiden görs det syntetiskt på labb, men det finns berättelser från tvätterskor som fick väldigt torra händer och kissade på sina händer för att motverka torrhet.
Men Johanna Gillbro rekommenderar ingen att tillverka hudvård i en icke-steril miljö.
2013 blev det olagligt med djurförsök på produkter inom hudvård och smink. Hudvårdstrenderna från djurriket, från manetslem och snigelslem till nu djurfett är att gå bakåt i utvecklingen, tycker Johanna Gillbro.
– Vi har kommit så långt och kan framställa ingredienser på laboratorium i stället för att gå ut och fånga djur för att få tag på de här ingredienserna.
Ett exempel är hyaluronsyra som används för att fylla läppar och släta ut rynkor och som historiskt utvinns från tuppkam. Ett annat är oljan squalene som togs från hajar ända till 2000-talet.
– Det används jättemycket i hudvård men numera dödar man inte hajar för att få tag på den, utan vi har hittat andra sätt att framställa den i labbmiljö eller utvinna från växtriket. Att koka talg från djurdelar är inte det mest innovativa sättet och kanske inte det mest etiska heller. Ingredienserna är visserligen bra i hudvård men kan framställas på andra sätt.