– Den fysiska verksamheten har nu vuxit ikapp den digitala både storleksmässigt och omsättningsmässigt. Det är en ökning av såväl hälsorelaterade tjänster och tester, vaccin och vård. Sedan har vi öppnat på betydligt fler platser, säger han till Breakit.
Bolaget har under det senaste året dragit in 168 miljoner kronor på digital vård, det vill säga verksamheten med nätläkare. Samtidigt stod den fysiska vården, där intäkter från kliniker ingår, för 80 miljoner kronor.
Apoteket hjärtat och ICA-gruppen gick in som delägare i Min doktor under hösten 2018 och sedan dess har man satsat på fysiska vårdmottagningar. Sedan starten av året har antalet fysiska mottagningar ökat från 21 till 36 stycken, enligt Breakit.
Min Doktor har i dag fysiska vårdcentraler på flera platser i landet. Man erbjuder hälsokontroller och vaccination mot bland annat TBE. I samarbete med Apoteket hjärtat har man också öppnat mottagningar på Ica Maxi-butiker runt om i landet.
Men nätläkarna har kritiserats hårt. Distriktsläkarföreningen har tidigare kallat ersättningssystemet för ett ”hälsoekonomiskt vansinne” och distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma är skeptisk även till den nya utvecklingen med fler fysiska mottagningar. Hon menar att de platser som nätläkarbolagen nu etablerar sig på visar att de är ute efter lättbehandlade patienter.
– Man öppnar mottagningar på köpcentrum. Det är inte dit patienter som är riktigt sjuka åker, säger hon.
”Kreditkort utan spärr”
Hon betonar att det inte är den digitala vården i sig som föreningen är kritisk till, utan ersättningsmodellerna.
– Det är som att ge någon annan ditt kreditkort och låta den spendera utan spärr, säger hon.
En fördel som en del har lyfts med nätläkarbolagen är att de hjälper till att avlasta vården. Men Marina Tuutma håller inte med.
– Antalet specialister i allmänmedicin har ju inte ökat. Vi häller bara vatten från det ena glaset till det andra, men det är lika mycket vatten som tidigare. När det saknas specialister i allmänmedicin så väljer de digitala vårdgivarna att använda andra läkare. Vi läkare har olika kompetens, man ska inte tro att en hudläkare kan behandla patienterna inom allmänmedicin, säger hon.
Det faktum att nätläkarna nu slår sig in på marknaden med fysisk vård är en del av en genomtänkt taktik, tror hon.
– De följer utvecklingen som sker och de vet att de måste anpassa sig. De lobbyarbetar samtidigt väldigt hårt och försöker lägga fram sina verksamheter som att det är någonting väldigt billigt och förmånligt för politikerna, säger hon.
Hon är besviken över att ingenting har hänt sedan Göran Stiernstedts betänkande om att reformera vårdvalet och begränsa nätläkare kom i oktober 2019.
– Det har gått över två år och politikerna har fortfarande inte gjort någonting. Det krävs politiskt mod att sätta ned foten och göra förändringar, säger Marina Tuutma.
Dagens ETC har sökt Min Doktor.