Ulf Engström har varit ekologisk odlare i 17 år. 20 minuter från Södertälje ligger hans odling, som är den största odlingen av ekologiska tomater i Sverige.
– Det är hög efterfrågan på våra produkter. Utöver tomat har vi även gurka och kryddväxter, som timjan, oregano och basilika, som vi odlar här i växthuset.
På en sommar producerar Ulfs odling cirka 10-12 ton gurka. I växthuset finns långa rader med tomatplantor. Varje planta ger ungefär 140-160 tomater. Produkter som efterfrågas och som många föredrar att köpa ekologiskt och närodlat.
– Efterfrågan på närodlat tror jag är här för att stanna. Men det kommer bli svårare om de nya regelförslagen från EU blir verklighet, jag vet inte riktigt hur det skulle gå till, säger Ulf.
EU:s expertpanel har tittat på just ekologisk odling i växthus. Inom EU finns inga speciella regelverk för sådan ekologisk odling, även om vi i Sverige måste följa vissa regler. Bland annat måste naturlig jordprodukt användas, inga kemikalier av något slag får tillföras och skadedjursbekämpning måste ske med naturliga produkter. Bland de nio förslag expertgruppen har presenterat pekas tre ut som speciellt hotar den svenska ekologiska odlingen. Dessa rör användandet av torv i jorden, användandet av avgränsade bäddar och belysning i växthus.
– I fallet med belysningen tas det inte hänsyn till klimatet. Vår säsong blir väldigt kort om vi inte får belysa tillräckligt här i Sverige, den sätter igång i samband med vårdagjämningen och sträcker sig till september, sen är det mer eller mindre mörkt, säger Ulf.
Belysning en energifråga
Från EU:s håll ses belysningen som en energifråga. I förslaget nämns en maxgräns om 12 timmars belysning per dag, något som Ulf menar inte skulle fungera i Sverige.
– Vi behöver belysa mer för att få en frisk och stark planta. Sen behöver vi ingen konstgjord belysning alls på sommarhalvåret, det borde man tycka jämnar ut sig. Jag tror inte expertgruppen förstår att det naturliga ljuset i Haparanda och Skåne skiljer sig mer än mellan Skåne och Rom, säger Ulf.
Men de andra två punkterna tror Ulf skulle drabba den svenska odlingen mer. EU vill begränsa användandet av torv som jordblandning eftersom det är en naturprodukt som inte finns i flera delar av Europa. I Sverige och resten av Skandinavien samt Baltikum finns stor tillgång på torv, något som Ulf menar borde få användas i de länder där naturprodukten finns.
– Vi har en nybildning av torv här som är större än vad vi tar ut, vi tar inte slut på någon resurs. I södra Europa finns inte den här nybildningen utan det är vårt geografiska läge som gynnar oss i den här frågan. Det finns andra naturprodukter i andra delar av Europa som är en naturresurs som kan användas där som vi inte har här, och då ska det också användas i de regionerna. Här har vi torven som är bra, som inte förstör miljön och som vi använder mindre av än vad som produceras av naturen.
Ingen hänsyn till klimatskillnader
Att EU vill begränsa användandet av avgränsade bäddar skulle också drabba den svenska marknaden. Med avgränsade bäddar menas att plantan inte odlas direkt ner i markjorden, utan i en jordbädd ovanför. Jordvolymen som plantan växer i är begränsad, och då släpps inga överskottsnäringar ut i marken. På så vis övergödslas den inte och inget riskerar att läcka ut till vatten-drag.
– Avgränsade bäddar har vi utvecklat här i Sverige och i Norden på grund av klimatet. Då behöver vi inte värma upp en meter is som ligger i jorden flera jordlager nedåt för att kunna odla en planta. Det här är också en klimataspekt där de inte har tagit hänsyn till att den utveckling vi har här i Sverige är anpassad efter vårt klimat och inte medelhavsklimat, säger Ulf.
Jordbruksverket reagerar
På Jordbruksverket ser man samma konsekvenser för den svenska ekologiska odlingen. Christina Winter, rådgivare på Jordbruksverket, tror att regelförslagen, om de blir verklighet, skulle innebära ett minskat intresse för att lägga om till ekologisk odling.
– Vi ska betona att det här bara är ett förslag från expertgruppen, men vi på Jordbruksverket har valt att skriva till EU-kommissionen där vi har kommenterat de här regelförslagen. Detta missgynnar särskilt oss i Norden när det gäller belysningen, vi har knappt något naturligt ljus på vintern, säger hon.
– Vi tror att de tre begränsningar som vi har pekat ut kommer att minska intresset att lägga om till ekologiskt, detta samtidigt som efterfrågan är väldigt stor. De svenska odlarna kommer inte kunna möta den starka efterfrågan som finns nu.
På Jordbruksverket föreslår de istället att vi ska få fortsätta använda de odlingstekniker vi använder oss av nu, men att krav ska ställas gällande organiska gödselmedel och jordvolym bland annat.
– De här regelförslagen från EU är mer anpassade för mellan- och södra Europa. Vårt förslag är att det ska finnas möjlighet för en större geografisk anpassning efter de olika geografiska förutsättningarna, inom ramarna för ekologisk produktion, säger Christina Winter.
Lång väg till beslut
Underlagen för regelförslagen ska upp till ett kommittémöte under våren, där en samling experter från Jordbruksverket och motsvarande myndigheter från övriga EU samlas. Går frågan sedan vidare hamnar den på EU-parlamentets bord. Parlamentet kommer sedan kunna komma med ändringsförslag till detta, men vägen till beslutsfattande är lång. Trots detta märks en oro hos Ulf Engström.
– Om förslagen går igenom kommer jag kunna fortsätta min odling som vanligt, men det kommer inte kännas roligt. Jag skulle inte få bygga ut eller utveckla min verksamhet eftersom användandet av avgränsande bäddar skulle begränsas. Jag skulle heller inte kunna fortsätta använda torv i samma utsträckning, eftersom det bara skulle få användas till en viss volym.
– Det skulle kunna bli växthusodling under sommaren men inte mer än så, och inget skulle hamna i detaljhandeln. Det skulle inte komma ut någon ekologisk svensk-odlad tomat i detaljhandeln, det skulle bli stopp. Gällande belysningen så kommer vi inte klara av kryddväxtodlingen överhuvudtaget. Det gäller även torven som reglerar ph-värdet i jorden. Skulle all torv förbjudas så blir det problem. Det är inte säkert att det skulle ödelägga produktionen men den skulle helt klart minska, säger Ulf Engström.