– Det är klart att viruset kommer få betydande negativa effekter för jobb och ekonomi. Några av dem ser vi redan nu. Många företag och anställda känner oro, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
– Det är lika bra att vara tydlig. Sverige har en tung tid framför sig. Hela samhället kommer att påverkas.
Åtgärdspaketet kan komma att omfatta över 300 miljarder kronor och inrymmer korttidspermittering, statligt sjuklöneansvar och anstånd med skatteinbetalningar för företag.
Ett nytt system för korttidspermittering innebär att arbetsgivarens kostnader går ner med 50 procent om en anställd går ner i tid, men den anställde får behålla 90 procent av lönen. Det säger Emil Källström (C), ekonomisk-politisk talesperson. Systemet börjar gälla idag, och ska granskas av lagrådet.
– Just nu måste alla samhällsaktörer göra vad de kan för att bidra, säger Emil Källström.
En andra åtgärd i paketet är att staten står för sjuklönekostnader i två månader. Det meddelar Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson. Åtgärden kostar i normalläget runt 2 miljarder kronor per månad, men på grund av situationen kan kostnaden bli högre än så.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) meddelar att företag får anstånd med skatteinbetalningar i tre månader upp till ett år. Förslaget ska gälla retroaktivt från och med 1 januari i år, och kan vid full effekt omfatta 300 miljarder kronor.
– Vi vill att dagens besked ska göra att så många företag som möjligt ska kunna ta sig igenom den här krisen. Vi har alla svåra uppgifter i denna situation, men det råder inga tvivel om att Sverige ska möta detta gemensamt som ett samhälle, säger Magdalena Andersson.