Migrationsverket har tidigare meddelat att hungerstrejk inte påverkar besluten för de statslösa palestinierna. Nu står hoppet till nya ansökningar.
Det 30-tal män från Palestina som har hungerstrejkat på Olof Palmes plats i över två veckor är utmattade och svårt medtagna. Kroppen svälter och sjukvårdare har fått se till ett flertal personer.
Den pensionerade juristen Birgitta Elfström, tidigare anställd vid Migrationsverket, har nu tillsammans med sin man Arne Malmgren skickat in nya ansökningar för de hungerstrejkande.
– Det är helt klart så att de har behov av skydd på grund av den väpnade konflikten som pågår. Och vi ser inga ljusningar att det skulle bli sådan fred som gör att de skulle få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda där, säger hon.
Fortsätter som innan
Migrationsverket har inte lämnat några besked om handläggningstid, men i onsdags träffade verket tre av de hungerstrejkande tillsammans med juristerna och Mohammed som hjälper till att föra männens talan.
– Killarna tycker inte att de fick den respons de ville ha på mötet. Därför tänker de fortsätta precis som innan. De fick inga indikationer på att de ska trappa ner eller avsluta. De står på exakt samma dödläge med Migrationsverket som innan, säger han.
Samma innehåll
De nya ansökningarna är personliga, men har i stort samma innehåll. Birgitta Elfström konstaterar att de inte har haft tid att ta varje ansökan för sig, men att det är ett första steg att lämna in ansökan om verkställighetshinder enligt utlänningslagen.
– Migrationsverket har ju själva sagt att det är väpnad konflikt och därför ställt in verkställigheten tillfälligt. Vi anser inte att det är tillräckligt med tillfälligt, det ska vara permanent. De här är flyktingar från början, de har behov av internationellt skydd och varken ockupationsmakten eller Hamas ger dem ett internationellt skydd i dag, långt ifrån, säger hon.