– Det börjar fyllas på med prylar, säger Pernilla Johansson när hon visar runt i förrådet, ett gammalt omklädningsrum vid Gunnaredsplan, två busstopp från Angereds centrum.
Startade i Värmland
Fritidsbanken går kortfattat ut på att vem som helst kan komma in och låna sport- och fritidsprylar, som allmänheten skänkt.
Det var Carina Haak, diakon i Forshaga Munkfors församling i Värmland, som kom på idén. Hon hade träffat ensamstående föräldrar som sjukanmälde sina barn på friluftsdagar eftersom de inte hade råd att förse barnen med utrustning.
Kommunen, Öppnare Värmland och kyrkan nappade på idén om gratis utlåning, och i början av 2013 öppnade Fritidsbanken i Deje. Ortens invånare har skänkt pulkor, längdskidor, ridhjälmar, cyklar, skridskor och mycket mer. I Deje finns nu 3 000 artiklar till utlåning.
Där är inte Fritidsbanken i Angered än. Mycket fler prylar behövs.
– Jag tror att det är skillnad på storstad och småstad. I Borås till exempel har Fritidsbanken haft lättare att fylla på förråden. Jag tror att vi har haft svårast av alla ställen att få in prylar, säger Pernilla Johansson.
En enklare inkörsport till idrotten
Fritidsbanken har ingen deponeringsavgift och ingen förseningsavgift. Går något sönder visar det bara att man har haft kul. För att inte konkurrera med sporthandeln är utlåningstiden begränsad till två veckor.
Fritidsbankens grundidé var att öppna upp för spontanidrott och ge barn en enklare inkörsport till idrottsvärlden.
– Alla som vill ska få chans att utöva en aktivitet, prova på och tillslut kanske ta steget in i en förening. Hit kan man komma till exempel för att låna utrustning till en friluftsdag, säger Pernilla Johansson.
Det har tillkommit många andra värden efterhand: miljö, återbruk, integration och arbetsprövning. I Angered är det till exempel Fas 3-personer som sköter Fritidsbanken just nu. Pernilla är anställd av Västergötlands idrottsförbund, som är ensam organisation i projektet än så länge.
– Vi vill absolut ha samarbete med föreningar i området, kanske även svenska kyrkan eller något bostadsbolag, säger hon och berättar att Fritidsbanken Angered även hoppas på bra samarbete med Stadsmissionen, som redan bidragit med utrustning.
Ett långsiktigt projekt för alla
Barn och ungdomars lika chans till att idrotta har uppmärksammats under hösten. TV4 med sportreportern Ida Björnstad i spetsen har tagit initiativet till #geborttillsport. De senaste veckorna har de samlat in idrottsutrustning i olika städer i landet. Den ska skänkas till dem som inte har råd att köpa den utrustning som krävs för att utöva sin sport.
– Fritidsbanken är ett mer långsiktigt projekt som ska leva vidare. Vi är också väldigt tydliga med att Fritidsbanken är till för ALLA. Oavsett vem man är och var man bor, eller om man idrottar eller ej så är man välkommen att låna grejer.