Anne Karin Höglund är avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland. Hon menar att det inte är några nyheter som har presenterats av politikerna.
– Man har, jag vet inte i hur många år, pratat om att primärvården ska vara det första valet och att där ska mycket av vården ske, säger hon till ETC Göteborg.
Hon framhåller att det saknas förslag på hur omställningen ska finansieras i det förslag som tagits fram. Risken är att det bara blir ord men ingen handling om resurserna saknas, menar hon.
– Man kan inte bara prata om att vården ska komma närmare – man måste också skjuta till pengar om det ska kunna hända något. När man kommer ut till vårdcentralerna ser man att de har en budget som är så tajt att de knappt klarar av sitt uppdrag. Det måste i så fall åtgärdas innan, om de ska kunna ta ett större ansvar för vården.
Anne Karin Höglund vill också se ett tydligt mandat till cheferna för att det ska kunna vara möjligt att få till stånd en större förändring av vården.
– Cheferna måste få ett tydligt uppdrag och en möjlighet att genomföra förändringen. På vårdcentralerna ska det vara tydligt vad som ska ingå och att man ska få pengar så att man kan ha tillräckligt med personal. Till exempel när man tar över mer psykiatri behöver man ett psykosocialt team och då måste det finnas förutsättningar i budget att man kan ha ett sådant. Man kan inte bara lägga det här som en extra börda på den personal som redan har fullt upp i dag.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Sämre för gamla och multisjuka
Christina Sjöberg, ordförande i Läkarföreningar i väst, tycker att det i grunden är positivt med en satsning på den nära sjukvården. Men hon ser också risker med en ökad koncentration av specialistvården.
– Politikerna och region-ledningen är överförtjusta i att koncentrera olika specialiteter. När det gäller vilka sjukhus som i framtiden ska operera in till exempel höft- och knäproteser tycker vi att man har gått för långt. Framför allt är vi oroliga för glappet som kan uppstå mellan superspecialisterna och den breda vården. Det finns en fara att förändringen går ut över bredden och att vi blir sämre på att ta hand om multisjuka och gamla patienter som ofta har mer diffusa symptom, säger Christina Sjöberg.
Hon betonar också att det måste till en satsning på såväl löner som arbetsmiljö.
– Det vill till att man verkligen- satsar på vårdpersonalen. Läkar-lönerna i Västra Götaland ligger sämst i landet och det är ett stort problem att man inte kan rekrytera den kompetens som behövs. Inom primär-vården är arbetsbördan dessutom så tung att det är svårt att få distriktsläkare som orkar arbeta heltid.
Gammal skåpmat
Jim Aleberg är andre vice ord-förande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen för Socialdemokraterna som är största oppositionsparti i regionen. Han tycker att det är positivt att förändringen av vården nu påbörjas.
– De här förslagen har funnits under lång tid. Mycket är gammal skåpmat som vi velat se länge. Det finns också nyheter vad gäller digitaliseringen av vården som underlättar och utvecklar hemsjukvården.
Hur kommer det här finansieras?
– Det finns pengar avsatta i budgeten för detta och det här ska finansieras. Det jag är orolig för dock, är att man från majoritetens sida slår på stora trumman. Man säger att det här kommer att förändra och förbättra allting och så blir det ju inte. Det vi har jobbat mycket med och som är nyckeln till att det här ska funka är att man ska ta hand om personalen.
Jim Aleberg menar att det behövs en stor satsning på -personalen för att vården ska kunna fungera.
– Vi ligger under rikssnittet när det gäller löner och då blir det svårt att anställda personal och det drabbar patienterna. Man kan skriva massor av fina papper och göra avtal om allt möjligt. Men har man ingen som genomför det så är det bara ett papper.