Det är inte alla som dyker upp när de får en skriftlig kallelse till vården, och många drar sig för att söka hjälp om det är långt till närmaste vårdinrättning. För att nå ut till fler har regionen nu investerat i en vårdbuss – en ambulerande mottagning som fokuserar på sexuell hälsa. Där ska förbipasserande kunna få hjälp av två barnmorskor med att ta cellprover och testa sig för könssjukdomar. Bussen är också öppen för personer som behöver akuta p-piller eller vill prata om preventivmedel och sexuell hälsa.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vårt uppdrag är att nå ut till hela regionens invånare med kunskap om sexuell hälsa. Med en mobil anläggning kan vi nå ut till områden utanför Göteborg, och vi får lättare komma i kontakt med personer som inte kommer på provtagningarna, säger Emma Svanholm som är enhetschef för Närhälsan sexualmedicinskt centrum i Göteborg.
Besöker event
Tanken är att besöka festivaler och andra evenemang där många människor samlas. De ska också göra upplysningsinsatser på skolor och universitet, samt besöka vårdhem och Migrationsverkets boenden som saknar anställd sjukvårdpersonal. Vårdbussen blir först i landet med den här typen av verksamhet och personalen kommer även att samarbeta med lokala mottagningar runtom i regionen. Emma Svanholm hoppas att den ambulerande vårdmottagningen ska göra att fler vågar prata om, och få hjälp med, sin sexuella hälsa.
– Det finns fortfarande en sådan tystnadskultur kring sexualitet men jag hoppas att det här ska vara en plats där man lär sig mer och vågar ställa frågor. En del kanske bara stöter på oss av en slump men ser det som en möjlighet att ta reda på vad det innebär att till exempel lämna cellprover, säger hon.
Cellprovsbussen inspirerade
Idén om en mobil verksamhet som fokuserar på sexuell hälsa har funnits länge. Tidigare år har Närhälsan lånat in en cellprovsbuss från Skåne och parkerat på olika orter i regionen, men när de inte längre fick möjlighet att använda den började de se över en egen lösning. De ville ha en bredare verksamhet än att bara göra cellprover.
– Vi vill underlätta för människor att söka vård. Förhoppningsvis kan vårdbussen göra att ännu fler lämnar cellprover, säger Emma Svanholm.
Nytt sätt att nå ut
På måndag invigs bussen och den kommer att stå parkerad i Nordstan i Göteborg hela dagen så att förbipasserande kan komma och titta. Enligt Svanholm är intresset för bussen stort, både från allmänheten och vårdgivare som funderar över nya sätt att nå ut på. Hon tror att fler landsting kommer att använda sig av mobila enheter framöver, och hennes förhoppning är att verksamheten ska göra att människor får lite lättare att prata om sexuell hälsa.
– Sexualitet är en del av våra liv och ibland kan man behöva professionell hjälp och rådgivning. Om vi lyckas göra samtal om sexualitet lite lättare och mer vanligt förekommande både mellan människor och i vården så har vi nått målen, säger Emma Svanholm.