Trots det politiska kaos som uppstått kring utredningen om marknadshyror vid nyproduktion har Sophia Mattsson-Linnala inte fått några nya direktiv för den utredning som ska presenteras 6 juli.
– Det jag känner till är att vi ändå ska lägga fram den. Det är ingen som bett om något annat. Sen vet vi inte hur den hanteras efter det, säger hon.
Även om Hyresgästföreningen redan idag tar hänsyn till läge och kvalitet i förhandlingarna om hyressättning finns områden där man inte gjort tillräckligt enligt regeringens hyreskommission. Men exakt vad som är tillräckligt och hur åtgärderna kan se ut vill Sophia Mattson-Linnala inte berätta om innan förslaget presenterats.
– Där man jobbat med systematisk hyressättning och försöker beakta hyresgästernas värderingar och där hyrorna ligger relativt rätt finns ingen anledning att göra förändringar men på vissa orter finns ett större spann mellan lägenheter. Inom en och samma stadsdel i Stockholm kan hyrorna skilja med över 100 procent. Ett hushåll kan ha en hyra på 5000 för en tvåa medan grannhuset betalar 10 000 kronor. Det kan kännas orättvist och skapa inlåsningseffekter.
Enligt Sophia Mattson-Linnala kan hyressättningen gå åt båda håll. För områden där kvaliteten är sämre kan hyresvärdar med det kommande förslaget behöva sänka sina hyror medan områden i mer attraktiva områden kan behöva höja.
”Oklart förslag”
Hyresgästföreningen har kallat utredningen för ett "mycket oklart förslag". I en intervju med DN menar Erik Elmgren, biträdande förbundschef på Hyresgästföreningen att förslaget även är ett steg mot marknadshyror.
– Det får stå för dem. Det direktiv vi jobbat med har varit oerhört tydlig. Vi har tittat på hur man kan förbättra bruksvärdesystemet med starka parter som förhandlar. Vi har också varit tydliga med att de förändringar och förslag som vi lägger ska beakta besittningsskyddet, säger Sopha Mattsson-Linnala.
Hur kommer det här förslaget påverka hyresgäster jämfört med utredningen om fri hyresättning i nyproduktion?
– I den mån man gör förändringar i det befintliga beståndet är det definitivt så att betydligt fler personer kan påverkas eftersom nyproduktionen är en sådan försvinnande liten del, framförallt när det gäller hyresrätter.
Har utredningen om läge och kvalitet även undersökt hur det kan påverka bostadssegregation?
– Vi har idag en väldigt stark segregerad bostadsmarknad, så jag har nästan svårt att se hur man kan skapa ytterligare segregation. Vi sitter där vi sittet idag på grund av brist på politiska initiativ.
Kan hyreshöjningar i attraktiva områden leda till att områden till slut bara har boende med en viss klasstillhörighet?
– Det är argumentet för att man har den struktur vi har idag, Men om man också tittar på hur länge du behöver stå i bostadskö är det ingen lösning för en ung person med dålig ekonomi eller en nyinflyttad i Sverige. Jag tror att det är helt andra beslut som säkerställer att vi får större mix av populationen i alla delar av bostadsbeståndet, det kan inte lösas av marknadskrafter. Däremot har vi personer som inte alls har stark ekonomi som bott i en bostad ett helt liv. Kanske är det den gruppen som i dagens bostadsmarknad gör att vi har större spridning för vilka som bor i olika attraktiva lägen.