Som karensdagen är utformad idag slår den hårdare mot dem som har oregelbundna arbetsscheman. Den som råkar bli sjuk på samma dag som ett längre arbetspass är planerat får ett större avdrag från lönen än de som arbetar enligt regelbundna arbetstider.
– Karensdagen slår orättvist inte minst mot välfärdens kvinnor och alla som inte jobbar 9-5 på kontor. För den som arbetar långa, oregelbundna arbetspass kan karensdagen bli tydligt ekonomiskt kännbar, säger Annika Strandhäll.
Regeringen vill bryta den här orättvisan genom att införa ett karensavdrag som motsvarar en femtedel av den sjuklön den som jobbar kan få en genomsnittlig arbetsvecka.
– För den med oregelbundna arbetstider blir det mer rättvist, för de som jobbar kontorstider blir det ingen skillnad, säger Annika Strandhäll.
Kommunal har drivit på för ett slopande av karensdagens sedan 2011 och ordförande Tobias Baudin är glad att regeringen vill införa avdraget.
– Det är väldigt glädjande och en fråga som vi arbetat med länge. Våra medlemmar som arbetar som personliga assistenter och undersköterskor med långa arbetsdagar drabbas hårt när de blir sjuka och karensavdraget kommer innebära en stor skillnad för dom, säger Tobias Baudin till Dagens ETC.
Borde inte regeringen kunna slopa karensdagen för alla arbetstagare?
– Vi ser det förslaget som ett första steg på vägen. Karensdagen bör slopas för den innebär en stor kostnad för många av våra medlemmar. Vi kommer fortsätta att driva på i den frågan.
Regeringens proposition lades till riksdagen på torsdagen och sannolikheten att förslaget bör ses som goda eftersom att flera riksdagspartier uttryckt stöd för att slopa karensdagen.
– Jag bedömer sannolikheten som ganska stor att förslaget går igenom. Det är många partier som ser orättvisan i det nuvarande regelverket, säger Tobias Baudin.
Detaljerna ska fack och arbetsgivare kunna komma överens om i kollektivavtal. Karensavdraget kommer föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.