Det är när de svenska väljarna får svara på vilket parti de tycker näst mest om som bilden av det nya politiska landskapet framträder. Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare på Göteborgs universitet och forskaren bakom analysen, beskriver väljarnas inställning som en spegel av vad som skett på högre nivå inom politiken.
– Vi kan se på flera olika sätt hur allianspartier som tidigare stod nära varandra har delat upp sig i två grupper. Det håller på att hända någonting med strukturerna i det svenska partisystemet, det är helt tydligt så. När partier samtalar och skickar signaler om avståndstagande eller närmanden så är väljarna med på noterna, säger han.
När undersökningen gjordes hösten 2019 hade 29 procent av centerväljarna Socialdemokraterna som sitt andrahandsval, jämfört med 21 procent två år tidigare. Omvänt har S-väljarnas sympatier med C ökat något från 22 till 23 procent.
KD gillas av Sverigedemokrater
Siffrorna visar också att Centerpartiet tappat sympatier från både M- och KD-väljare. Samtidigt närmar sig väljarna från KD, M och SD varandra. Andelen kristdemokrater som har SD som andrahandsval har ökat från 17 till 25 procent och bland moderatväljarna syns en ökning från 16 till 19 procent.
KD har seglat upp som det populäraste andrahandsvalet för SD-väljare. 38 procent håller partiet som det näst bästa 2019, jämfört med 14 procent två år tidigare.
Undersökningen bygger på svar som hämtats in under förra hösten. Henrik Ekengren Oscarsson är spänd på vad som skett sedan dess.
– Det intressanta är om det blivit ännu mer tydligt, kriget som pågår på högersidan. Det händer inte bara i Sverige, statsvetare internationellt beskriver det här som kampen om högern själ. Det händer väldigt sent i Sverige. Det är problematiskt för högern för om man hade kunnat hålla den liberalkonservativa koalitionen intakt så hade man styrt Sverige idag, säger han.