Traditionellt har kvinnor tagit ansvaret för reproduktion, genom att komma ihåg att ta olika medel och stå ut med bieffekterna. Det är bra att vi nu ifrågasätter den arbetsdelningen. Detta kommer förhoppningsvis leda till fler samtal om ett delat ansvar och därmed också till bättre sexliv överlag, säger han.
Tydlig trend
Trenden är tydlig och syns över hela landet. År 2015 genomgick 1 451 män i Sverige en vasektomi, 2018 hade antalet nästintill fördubblats till 2 665. I Stockholm är ökningen ännu mer signifikant. Där har antalet operationer ökat med närmare 70 procent på bara fyra år.
Vad beror ökningen på?
– Själv frågar jag mig mer varför det varit så få män som utfört vasektomi tidigare. Det är ett effektivt och enkelt ingrepp utan bieffekter. Det är bara kulturella hinder som har stått i vägen. Att vasektomierna nu ökar, visar att de hindren håller på att rivas ned. Män som själva har utfört ingreppet träder fram via internet och berättar om sina erfarenheter, vilket gör att det blir mindre laddat för andra män som söker information online, säger Inti Chavez Perez.
En annan bidragande orsak är troligen att fler kvinnor säger ifrån och markerar om att de inte vill peta i sig fler hormonförändrande p-piller, resonerar han.
Frun mådde dåligt
En av de män som genomfört en vasektomi är Tommy Fagerberg från Stockholmsförorten Sätra. Han gjorde ingreppet för åtta år sedan, när han var 40.
– Jag hade redan två barn då, så det var ett enkelt beslut att ta, säger han över en kopp kaffe hemma vid köksbordet.
Skälet till att han tog tag i saken var dock en annan än att han redan hade de barn han hade tänkt sig att han ville ha.
– Min fru hade hade nyss satt in en hormonspiral, och hon mådde urpiss av den kort och gott. Hon fick ångest, blev personlighetsförändrad och satt hemma och grät, i floder. Hon mådde inget bra helt enkelt. Så jag tänkte att så här ska hon ju inte behöva ha det.
Tommy Fagerberg ringde till sin vårdinrättning i Skärholmen och bokade in en tid för vasektomi.
– Som sagt, det var inget svårt beslut. Det var ju sjukt att hon skulle behöva må så dåligt, när jag redan var klar med mitt barnalstrande, om man säger så.
Dessutom hade han flera män i familjen att rådfråga om ingreppet.
– Min farsa gjorde det redan under 70-talet, och även min svåger hade gjort det tidigare. De sa att det bara var att köra, och jag har aldrig ångrat det heller. Det finns inga bieffekter värda att nämna, säger Tommy Fagerberg.
”Inga biverkningar”
Sexualupplysaren Inti Chavez Perez intygar att de enda biverkningar av vasektomi som det finns några vetenskapliga belägg för, är den övergående ömhet som kommer av den utförda operationen.
– Vasektomi blandas ibland ihop med kastration, som är något helt annat. Det kan väcka en djup kastrationsrädsla hos vissa män, som upplever att deras manlighet hotas av blotta existensen av detta ingrepp. Men en vasektomi hindrar inte alls testosteron att spridas i kroppen. Det enda ingreppet gör är att stoppa transporten av spermier genom sädesledarna. Alltså kan män efter ett sådant här ingrepp fortsätta ha god hälsa och ett gott sexliv. Allt annat sitter bara i huvudet, säger han.