De gav ett antal barn probiotika, en sorts mjölksyrebakterier, och ett jordnötsprotein under 18 månaders tid och kunde när behandlingen var slut se att 80 procent tålde jordnötter en månad senare.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Nu har forskarna, efter fyra år, gjort en uppföljning där de upptäckt att 70 procent av de barn som blivit behandlade fortfarande kan äta jordnötter utan att få några biverkningar.
– Det viktiga med de här forskningsresultaten är att de här barnen kunde äta jordnötter precis på samma sätt som barn utan allergier och fortfarande behålla sin tolerans, skyddade från reaktioner på jordnötter, säger Mimi Tang, den forskare som lett studien vid Murdoch Childrens Research Institute i Melbourne.
Enligt henne är det första gången som en behandling mot jordnötsallergi visat sig vara fortsatt effektiv så långt efter att den gjorts.
Liknande forskning i Sverige
Även i Sverige pågår liknande forskning på jordnötsallergi. Caroline Nilsson, barnläkare och barnallergolog på Sachsska barn och ungdomssjukhuset, är med och leder en studie som går ut på att behandla svårt nötallergiska ungdomar.
Syftet är att kunna bota jordnötsallergi i framtiden. Även den forskningen görs genom att utsätta den allergiska för det den är allergisk mot.
– Generellt kan man säga att det pågår många olika studier, bland annat den vi utför i Stockholm, med oral immunterapi. Det är när man ger den allergen en person är allergisk mot. Och det ges då genom munnen, säger Caroline Nilsson.
– Det kan göras på olika sätt. Det kan göras med rena nötter, det kan göras med jordnötsprotein, det kan göras under skydd av andra läkemdel bland annat. Och det man har sett är att, ja, det går bra för många, men inte för alla.
Den studie som Caroline Nilsson nu är med och leder, där ett antal jordnötsallergiker får jordnötter för att bli av med sin allergi, pågår fortfarande och därför har hon svårt att ge några definitiva resultat.
– Det jag kan säga är att det går bra för några, men det går inte bra för alla.
”Ska inte bli svårt sjuk”
Förhoppningen är att de allergiska personerna som behandlas inte ska få så allvarliga allergiska reaktioner i framtiden.
– Målet är att man inte ska bli svårt sjuk om man får i sig jordnötter.
Trots att inte alla blir hjälpta är hon hoppfull inför framtiden.
– Jag tänker att det finns hopp för matallergiker eftersom det pågår många studier. Det är hoppfullt om det kan hjälpa i alla fall en del, även om det inte fungerar för alla.