BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Och det här fick vi information om på ett öppet hus. Ren info om vad som ska ske, utan dialog med oss. De har verkligen inte lärt sig någonting av fyra års fajt, säger Malin Fricke.
Hon var med och startade nätverket Pennygångens framtid för fyra år sedan när de första beskeden om renoveringar och hyreshöjningar kom. Hon tar emot i lägenheten som hon har ihop med sin sambo och där hon precis sitter och förbereder en föreläsning hon är inbjuden att hålla för Bostadspolitiska gruppen, norra Göteborg. Den handlar om hur man kämpar mot stora hyresvärdar i sådana här frågor, och Malin har massa erfarenhet i ämnet.
– De kör med samma maktspel som alltid. Nu har de lämnat besked om att de ska ha enskilda möten med alla hyresgäster, och det är för att ge sig själva övertaget. Det är en del grannar som har berättat att de är rädda för de enskilda mötena, då det är så lätt att bli överkörd.
Hyresrättsinnehavarna, Malin understryker att det är viktigt att de kallas så, kräver i stället ersättningslägenheter eller hyresfritt under de månader som renoveringarna ska pågå. Stena har erbjudit en fri månad, men det räcker inte säger Malin. Men framför allt så vill de få tid att samla ihop sig och komma fram till vilka krav de vill ställa, gemensamt, i förhandling med Stena.
– Dialog är att tillsammans komma fram till något. Inte bara bli meddelad vad hyresvärden har bestämt. Nu ska vi samla ihop oss och se över hur många som är med på våra krav och sedan bjuda in Stena till möte.
Stenas kommunikationschef Elise Berggren tycker det är tråkigt att Pennygångens framtid inte upplever det som att de kommunicerar.
– Vi har haft dialog i flera år och försökt lyssna in vad de boende vill och de här renoveringarna är ett resultat av det, säger hon.
Elise Berggren anser även att påståendet om de enskilda samtalen skulle handla om något slags maktspel är rent felaktigt.
– Vi hade öppet hus där de boende gemensamt fick komma till tals och de här enskilda samtalen är mer till för särskilda behov och önskemål som enskilda hyresgäster kan ha för just sin lägenhet.
2012 kom de första beskeden om planerade renoveringar av Pennygången. Stena hade tagit i från tårna och det skulle bli en kraftig standardhöjning av området. Men med det så kom förslagen på vilka hyreshöjningar de tänkte sig, vilket var upp till 68 procent högre.
– Min första tanke då, när de skickade ut skisser och bilder var "ska jag få bo så fint?" Men sedan kom förslagen på hyreshöjning. I vårt fall hade vi gått från någonstans mellan 4 000 och 5 000 som vi låg på då, till över 11 000, säger Malin Fricke.
Fajten pågick länge och på sätt och vis "vann" de boende den gången. Hovrätten gav förvisso Stena rätt att genomföra sina renoveringar, men uppmärksamheten hade varit enorm.
– Det blev till slut en höjning med 14 procent och stambyte. Stena hade blivit så smutskastade i media och de hade inte kunnat genomföra det utan att få ett rykte som de aldrig hade kunnat tvätta bort. 70 till 80 procent hade inte haft råd att bo kvar.
Trettio hushåll på sex toaletter betyder ungefär tio personer per toalett enligt Malins beräkning på hur många som bor i varje lägenhet. Dessutom gör det avstängda vattnet att de inte kommer att kunna laga mat, diska eller annat nödvändigt.
– Tänk till exempel om det blir vinterkräksjuka som är vanligt i januari och februari. Hur lätt blir det för barnfamiljer? Stenas entreprenör har tydligen kommit fram till att sex toaletter räcker, men det skiter ju vi i. Vi vill bo rimligt eller få kompensation. Det blir dyrt att inte kunna laga mat på sex till åtta veckor.