Rapporten Låt den rätte komma in analyserar hur de senaste årens reformer inom sjukvården har påverkat tillgängligheten i vården, och presenterades för regeringen i går. Slutsatsen är att det öppnats ett stort antal nya apotek och vårdcentraler och att det för stora delar av befolkningen lett till förbättrad tillgänglighet. Men situationen lämnar fortfarande mycket att önska, enligt Fredrik Lennartsson, myndighetschef på Vårdanalys, som gjort rapporten.
– Vi kan samtidigt konstatera att de flesta nya apotek och vårdcentraler har öppnat i tätbefolkade områden där tillgängligheten redan var god innan reformerna. Det finns vidare indikationer på att det blivit vanligare att receptbelagda läkemedel inte finns tillgängliga vid första apoteksbesöket. Likaså pekar studien på att kömiljarden (se faktaruta, red anm) kan påverka medicinska prioriteringar, säger Fredrik Lennartsson i ett pressmeddelande.
Enligt Vårdanalys har antalet apotek ökat med 40 procent och Sverige har fått ungefär 170 nya vårdcentraler, men många patienter har ändå svårt att få tag med sina mediciner. Rapporten visar också att 10–15 procent av patienterna tvingas vänta längre än vårdgarantins tidsgränser, och att det finns stora skillnader mellan olika landsting.
Marie Wedin, ordförande i Läkarförbundet, säger att rapporten bekräftar många av de brister förbundet kritiserat de senaste åren.
– Man måste förbättra vårdgarantin så att den som behöver vården bäst ska få den först. I dag är det samma prioritering på alla, antingen man är lite sjuk eller svårt sjuk, säger hon.
Redan tidigare har det kommit rapporter om att kömiljarden lett till så kallade undanträngningseffekter, det vill säga att köerna för exempelvis återbesök ökade för att sjukhusen istället skulle kunna ta emot nybesök – en åtgärd som belönas i systemet. Och även om vårdköerna har minskat och det i dag görs fler besök i primärvården återstår mycket arbete för att säkerställa att det verkligen är rätt patienter som får vård, menar Marie Wedin.
– Jag tror att många gamla och de som vårdas inom hemsjukvården drabbas hårt. De får inte träffa läkare och far illa av det, säger hon.