Rapporten tittar på olika typ-hushåll. För två medelinkomsttagare, exempelvis en lärare och en elektriker som bor ihop med två barn, är stora delar av bostadsmarknaden stängd. Detta för att det idag är omöjligt att köpa en bostad i huvudstadsområdet även med två normala löner.
Även om det teoretiskt är möjligt att spara ihop till en handpenning så sätter bankernas regler stopp – du får helt enkelt inte lån till en bostad av lämplig storlek med dagens prisläge i många av Sveriges storstadskommuner.
Krävs extremt sparande
Dessutom, konstaterar utredaren, är det inte realistiskt att ett hushåll ska kunna spara ihop en handpenning till bostaden. Det kräver vad man kallar ”extremt sparande” och bygger på stora uppoffringar när det gäller konsumtion under en lång tid.
På hyresmarknaden är det lättare, men där är kötiderna nu så långa att det knappt är realistiskt att få bostad för att kunna flytta till ett jobb, utbildning eller av familjeskäl. I Stockholmsregionen är snittiden över tio år för en hyresrätt.
För en ensamstående, pensionär eller ung med otrygg anställning är situationen än värre. Inte heller i mindre kommuner får de låna till köp av en bostadsrätt, och hyrorna på en nyproducerad lägenhet är ofta för höga.
LO-rapporten konstaterar att det idag krävs inkomster på över 700 000 om året för att få låna till en bostad även i storstadsområdena.
Therese Guovelin är förste vice ordförande för LO:
– Bostaden har återigen blivit en oerhört stor klassfråga. Du är förpassad till en liten etta med låg standard fast du redan kommit in i vuxenlivet och är etablerad på arbetsmarknaden, säger hon.
Therese Guovelin ser stora inlåsningseffekter där folk inte kan flytta dit jobben finns.
– Vi har ju faktiskt en avsaknad av en bostadspolitik som innefattar hela befolkningen, vi behöver nu bostadspolitiska reformer. En social bostadspolitik helt enkelt, inte det här klassbostadsbyggandet som vi har idag, säger hon.
Behåll äldre hyresrätter
På Hyresgästföreningen konstaterar man att utbudet av bostäder måste öka kraftigt, och att det finns flera åtgärder som borde sättas in, både för att bygga mer billiga hyresrätter, men också att behålla de som finns.
– Vi måste se till att det fortfarande finns äldre billiga hyresrätter, säger Martin Hofverberg som är chefsekonom på Hyresgästföreningen.
Han menar att hyresrätten är missgynnad skattemässigt och ser flera reformer för att råda bot på det. Dels skattefria underhållsfonder där vinst kan sparas till kommande renoveringar, en avdragsgill moms på hyran som skulle förbättra förutsättningarna för värdarna samt att Rot-avdraget bör omfatta även hyresrätter.
– Det här skulle göra att hyresrätterna i det befintliga beståndet skulle bli mer överkomliga, så att vi inte hela tiden renoverar bort de billiga lägenheterna och höjer deras hyror, säger Martin Hofverberg.
Utförsäljningar spär på
Det måste också till en högre byggtakt, det vill Hyresgästföreningen åstadkomma genom att låta staten ta större ansvar för risk och finansiering av nya byggprojekt, bland annat med hjälp av statliga topplån.
– Det måste byggas även om priserna faller, den mekanismen har vi inte idag. Vi har haft ett för lågt utbud av bostäder och då får vi de konsekvenser som LO nu kan visa, säger han.
Att, som man nu planerar i Stockholm, sälja ut hyresrätter är att spä på situationen, menar Martin Hofverberg. Den metoden har i hela landet gett ett minskat antal hyresrätter sedan år 2000.
– Man ersätter äldre billigare med nya dyrare, det har bidragit till situationen som LO visar i sin rapport, säger han.