– De här avdragen är en form av stöd men de går i hög utsträckning till de som tjänar allra mest. Det är lite galet eftersom det är en slags omfördelning till de som redan har mycket sett från dem som inte har lika mycket, säger Rikard Allvin, utredare på Katalys.
Att avdragen som innebär att man kan få billigare städhjälp och husrenoveringar främst går till höginkomsttagare är ingen ny kunskap. Redan när den borgerliga regeringen införde rut-avdraget, året efter rot-avdraget, så noterades detta. Trots det har samtliga efterföljande regeringar, inklusive Socialdemokraterna, fortsatt att uppmuntra systemet. S höjde exempelvis tillsammans med C och L taket för rut-avdraget i fjol.
”Extremt skevt”
– Det var framförallt C och L som tryckte på att utöka rut-avdragets maxtak i januariavtalet men det är svårt att svara på varför S går med på det, för det här blir extremt skevt fördelningspolitiskt. En tiondel av Sveriges befolkning, den med högst inkomster, utnyttjar idag en fjärdedel från de här bidragen. I Danderyd utanför Stockholm tar man ut överlägset mest. Jämför man med till exempel Åsele använder man dessa avdrag sex gånger mindre, säger Rickard Allvin.
Den statliga jämlikhetsutredningen slog 2020 fast att avdrag egentligen bör ses som vilket annat ekonomiskt stöd som helst. Den största skillnaden ligger i vad avdragen går till.
– Samtidigt som äldrevården och hemtjänsten är underfinansierad så lägger staten alltså stora summor på att riva ut fungerande kök. Det går att argumentera att man får tillbaka en del genom att skapa arbetstillfällen men mycket talar för att dessa hushåll hade anlitat städhjälp och gjort renoveringar även utan dessa avdrag.
”Ensamma om avdrag utan tak”
Katalys föreslår att stöden för rut och rot ska tas bort helt och att formen för avdraget för grön teknik ska diskuteras. Istället ska motsvarande skattemedel gå till just hemtjänst, äldrevård men även klimatanpassade åtgärder som inte endast riktar sig mot medel- och höginkomsttagare. Även ränteavdraget bör trappas ned, enligt Katalys.
Hur tror du husägarna kommer reagera på att trappa ned ränteavdraget?
– På det viset vi föreslår tror jag inte det blir några problem. Först fasar vi ut ränteavdraget till ett lägre tak, så de flesta som inte har jättehöga lån kommer få plats under taket, medel och låginkomsttagare kommer troligtvis inte påverkas alls utan detta påverkar istället de som har väldigt stora bostadslån. Sedan gör man en successiv avtrappning så att folk hinner anpassa sig och ser till att det inte skapar finansiell instabilitet. Så har många andra länder gjort. Vi är rätt ensamma om att ha ränteavdrag utan tak, säger Rikard Allvin.
Avdraget för grön teknik används också främst av höginkomsttagare, enligt Katalys De äger i högre grad sina hus vilket tillåter dem att själva bestämma om de ska placera en laddstolpe eller solceller på taket, till skillnad från låginkomsttagare i hyresrätter. Enligt Katalys är det för tidigt att säga om avdraget ska tas bort, men tankesmedjan vill se en utredning om saken.
Det är främst höginkomsttagare som har råd med elbil idag. Är det inte bra att skapa politiska incitament för att i alla fall den gruppen ska köpa elbilar istället för bensin- och diesel?
– Jo så kan det vara, men det blir också konstigt när man återigen premierar en viss boendeform. Laddstolpar och solceller driver också upp värdet på en bostad, liksom det gör efter renoveringar. Då kan man fråga sig om det är rimligt att staten subventionerar värdeökande åtgärder i förhållande till att man inte ger något liknande stöd till allmännyttan. I förhållande till att man inte ger något liknande stöd till allmännyttan.