Bostadsmarknaden – en bromskloss för kvinnor som vill skilja sig
Bland kvinnor som vill separera från sin man utgör dagens bostadsmarknad ett stort hinder.
Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT
Dagens ETC
Kvinnor har svårare att hitta ny bostad vid separation, bor mer sällan i eget boende och har svårare att få bolån än män. Det är bara några exempel på den ojämställda svenska bostadsmarknaden, enligt en ny rapport från Hyresgästföreningen.
Det egna boendet kan till och med vara en fråga om liv och död, hävdar de.
Bland kvinnor som vill separera från sin man utgör dagens bostadsmarknad ett stort hinder. Långt över hälften, 57 procent, av alla kvinnor som är gifta eller sambo skulle troligtvis inte ha råd att bo kvar i sin lägenhet om de separerade från sin partner. Bland män är siffran 36 procent.
– Det är väldigt många kvinnor som inte har råd med en egen lägenhet vid en separation. Det visar på behovet av en aktiv bostadspolitik. Och att man har ett jämställdhetsperspektiv på bostadsfrågan, säger Marie Linder.
Det mest drastiska exemplet visar hur ojämställdheten kan vara förödande. Mellan 2018 och 2022 var det 35 kvinnor som mördades eller utsattes för dödligt våld av en manlig partner i det egna hemmet.
Flera av kvinnorna hade bett om hjälp av socialtjänsten att hitta en bostad, men inte fått hjälp. Inom ett år efter att bostad diskuterats eller efter att våldet blivit känt, hade brottsoffret dödats.
– Bostadsbristen låser in människor. Är man i en våldsam relation och det inte finns någon bostad att flytta till, då blir det en fråga om liv och död på riktigt, säger Marie Linder
Inget eget rum
I Stockholms län är det endast 38 procent av unga kvinnor som bor själva i ett eget boende, medan motsvarande siffra för männen är 45 procent.
Även under äktenskapet är det männens marknad, då de äger i snitt 17 procent mer av fastighetsvärdet. Och efter en skilsmässa ökar männens ägande medan kvinnors minskar. Totalt äger män 75 procent mer av fastighetsvärdet än kvinnor efter en skilsmässa.
– Jag känner igen de här siffrorna på alla de kontakter jag har med ensamstående kvinnor och pensionärer, säger Marie Linder och tar upp ytterligare en aspekt på ojämställdheten.
– Rapporten heter ”Ett eget rum”, vilket är en blinkning till Virginia Woolfs essäbok, men det är faktiskt så att väldigt många ensamstående kvinnor idag inte har ett eget rum. Man sover i vardagsrummet, för man vill att barnen ska ha ett eget rum. Det är slående.
Staten ger mer jämställdhet
Alla siffror och problembeskrivningar som tas upp i rapporten pekar egentligen på en grundläggande faktor, menar Marie Linder.
– Alla de satsningar som har gjorts tidigare i bostadspolitiken också har lett till en ökad jämställdhet. Det visar hur viktig den generella bostadspolitiken har varit. Att staten har funnits med som en aktiv aktör, säger hon.
För att komma till bukt med problemen vill Hyresgästföreningen se en kraftigt reformerad bostadspolitik med bland annat ett nytt jämställdhetspolitiskt delmål där kvinnor och män ska ha samma möjligheter på bostadsmarknaden och samma förutsättningar att råda över sin boendesituation.
Man vill också se en ökad behovsfördelning av lediga bostäder, och hävdar att de flesta är överens om att det behövs mer behovsfördelning och att grupper som barnfamiljer, våldsutsatta och unga bör prioriteras.
Mer bostadsbidrag
Men framför allt är det kraftigt ökat byggande som behövs.
– Det är ett akut problem och det finns bara ett sätt att komma ur det, att bygga bostäder som människor har råd att efterfråga. Vi tycker att man ska ha förmånliga bygglån och att återinföra det statliga investeringsstödet, som byggde 50 000 bostäder med lägre hyror. Och när det gäller våldsutsatta kvinnor så ska man kunna få förtur om man behöver flytta.
Slutligen vill man även stärka bostadsbidraget som har halkat efter i kostnadsutvecklingen.
– När Sverige väl tar tag i bostadsfrågan så förbättrar det också jämställdheten. Det behöver inte vara på det här sättet, det går att förändra med politik.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.