Men den totala segregationen, det vill säga blandningen av människor födda i olika länder, minskar i Sverige och blir också mer jämnt utspridd i landet. Det menar Love Börjesson som är senioranalytiker på Hyresgästföreningen och har gjort forskningsstudien.
– Fler och fler bostadsområden hjälps åt i integrationen. Samtidigt visar studien entydigt på att mångfalden är högre i områden med många flerfamiljshus. Allra högst är mångfalden i områden som domineras av hyresrätter, säger han i ett pressmeddelande.
Bostadsrätter förstärker uppdelning
Svårigheten med att förändra sin boendesituation, eftersom det krävs ett kapital för att kunna flytta till bostadsrätt, är en av förklaringarna bakom uppdelningen. Det skapar segregerade områden, det Hyresgästföreningen kallar ”problemområden utifrån ett mångfaldhetsperspektiv”, där bostadsrätter är dominerande och omvandlingen av de allmännyttiga bostadsföretagens lägenheter till bostadsrätter ofta har spätt på uppdelningen.
– Det går att förbättra sin inkomst genom arbete, men det är svårare att förändra sin förmögenhet. Just av den anledningen har resurssvaga personer svårt att påverka sitt boende när de klättrar på inkomststegen. De saknar föräldrar som kan belåna sin villa för att bistå med en handpenning, säger Hyresgästföreningens förbundschef Jonas Nygren i pressmeddelandet.
– Därför är det i bostadsområden med hög andel hyresrätter som mångfalden finns. Detta måste politiker ta fasta på och bevara hyresrätten som en generell upplåtelseform, för människor med olika bakgrund och olika inkomster, säger han.
Bostadsministern vill förändra
Bostadsminister Peter Eriksson (MP) håller med Hyresgästföreningen om att det behövs fler hyresrätter för att klara både integrationen och att minska segregationen.
– De nyanlända och likväl många ungdomar har ingen möjlighet att kunna köpa ett hus eller att få ett banklån. De är hänvisade till en bostadsmarknad där man hyr. På många håll är det ju svårt att få tag i såna lägenheter, så vi behöver bygga fler hyresrätter de närmaste åren, säger han.
Peter Eriksson tycker också att staten skulle kunna gå in med ett skattegynnat bosparande, och även förenkla för utlåning till svaga grupper när de ska köpa sin första bostad, framförallt i glesbygd.
Statens stöd till investeringar för att bygga just billiga hyresrätter har inte utnyttjats i storstadsregionerna, eftersom det fortfarande lönar sig mer att bygga dyra bostäder, men här hoppas han på förändring.
– Jag har haft samtal med både Uppsala och Stockholm, och båda kommunerna säger nu att de kommer att använda sig mer av investeringsstödet, säger Peter Eriksson.
Han efterlyser att fler kommuner runt omkring storstäderna också tar sitt ansvar för att öka chansen till mångfald och integration.
– I en del kommuner byggs nästan inga hyresrätter överhuvudtaget. Men de måste också medverka till att ta fram fler hyresbostäder för att få en bra balans på hyresmarknaden, säger han.