Den här gången får vem som helst bidra med en psalm. Enligt Henrik Tobin, som är kyrkomusiker och leder förstudien till den nya psalmboken, kommer det att finnas en öppen brevlåda på nätet.
– Vi ser framför oss att vem som helst ska kunna skicka in sin egen psalm i en digital insamling, säger han till SVT.
Det här fick kulturkritikern Sofia Lilly Jönsson, som skriver mycket om kyrkan, att se rött.
– Det här är mer komplicerat än vad folk tror. Det är inte bara en samling låtar utan när psalmboken antas blir det ett bekännelsedokument och ska uttrycka kyrkans tro och lära. Det är mycket bibelreferenser i gamla psalmer som ofta går oss förbi i dag för att vi inte kan bibeln så bra. Vem som helst kan inte sno ihop en psalm som passar svenska kyrkan.
Nu pågår en förstudie där de ansvariga ska titta på hur det ska gå till väga när de tar fram den nya psalmboken. Sedan ska förslaget ges till kyrkomötet, som är Svenska kyrkans riksdag.
– Det är en otroligt lång process, kanske tio år, där man ska göra olika remisser, gå i genom psalmer och titta på vad församlingarna använder idag. Läget nu är inte alls att börja skriva psalmer och skicka in som en mellogrej, säger Sofia Lilly Jönsson.
Hon tror att ängsligheten kommer från när Svenska kyrkan skulle uppdatera kyrkohandboken för ett par år sedan.
– Det fanns ingen insyn i den processen och nästan inga musiker var inblandade. Det blev otroligt kritiserat och kyrkomusikerförbunden försökte stoppa den. När de fått så mycket kritik vill de nu visa att de är öppna och transparenta. Men de hoppar över de som faktiskt går i kyrkan och är församlingssångare. De tänker att det inte är hippt nog och går ut och snackar digital brevlåda. Det är som när ens lärare sätter på sig kepsen på sned och ska vara nere med kidsen.
”Inte Joey Tempest”
SVT hade ett inslag där musikkritikern efterlyser ”en riktig hårdrockspsalm”. Sofia Lilly Jönsson suckar åt förslaget och menar att det visar på redaktionernas okunnighet.
– Har de varit på en vanlig gudstjänst? Det är klart man kan önska sig hårdrock men psalm är församlingssång. Det är inte solosång där någon står där framme och är Joey Tempest. Människorna i rummet ska kunna sjunga det tillsammans. Och om det är en musiker med ska de kunna kompa.
Regnbågsgudtjänster
Men många ser möjligheterna när Svenska kyrkans psalmbok nu ska uppdateras. Johanna Wikberg, som är förbundsordförande för den kristna hbtq-föreningen Ekho, hoppas på att det sker en förändring som när kyrkans handbok uppdaterades.
– Då tog man bort många formuleringar där man benämner gud som ”fader” och ”han” och ”herre”. Det spåret är inget som är inget som unikt för oss i Ekho eller särskilt nyskapande eller radikalt utan det är en del av svenska kyrkans moderna språk, säger hon.
Hon vill gärna se psalmer som kan fungera i hbtq-sammanhang också.
– Vi i Ekho firar ju regnbågsgudtjänster på olika sätt och då väljer vi gärna psalmer som har ett språk som vi känner funkar där människor har olika sexuella identiteter, olika könsidentiteter och ser på gud på olika sätt.
Hon tycker att språket i psalmboken handlar om mer än bara ord.
– Att ha en allt för manlig syn på gud och gud som patriark sitter ofta ihop med vilken gudsbild och vilken människosyn man har. Om det går att välja mellan en patriarkal gudsbild och en gudsbild som är mer öppen så väljer vi gärna den öppnare. Det är ett mer människonära sätt att prata om gud och kanske ett mer gudsnära sätt att prata om gud.
En som vet hur en psalm ska skrivas är Christina Lövestam som är präst, psalmförfattare och ledare i Anders Frostenssons stiftelses psalmskola. Hon har själv flera verk publicerade i den nuvarande upplagan av psalmboken.
Skicka in bidrag
Hon är positiv till att försöka anpassa psalmerna till det samhälle vi lever i i dag.
– En del av materialet har blivit föråldrat språkmässigt, vi uttrycker oss på ett annat sätt nu. Och vi kan behöva få med nya ämnen. Men det får ju inte bli så nutida att det försvinner innan boken kommit ut.
Christina Lövestams elever skriver själva psalmer och flera av dem kommer säkert att skicka in bidrag till den nya psalmboken. Hon är positiv till att alla kan bidra till den.
– Det är väl alldeles utmärkt! Och det finns naturligtvis en grupp som kommer att läsa de här verken och se om de är möjliga att sjunga som psalm. Men man kanske får syn på ett ämne som behöver belysas i psalm. Det finns ju ingen psalm om corona till exempel som människor är rädda för i dag.
Hon tycker också att det är få tillfällen människor har att träffas och sjunga.
– Det är inte så många ställen där man sjunger tillsammans förutom på Allsång på Skansen, men det gör man i kyrkan varje söndag.