Det pågår mitt i bland oss, i lägenheten bredvid, på hotellen eller på en parkeringsplats. Män köper sex.
– Det är väldigt vanligt. Det verkar finnas en stor efterfrågan här i området, säger Tomas Johansson, poliskommissarie i region Bergslagen.
Han berättar att det går att beställa sex via olika sidor på internet. Det är bara att fylla i en önskelista.
– Det är service 24-7. Man kan beställa kvinnor eller män för sexuella ändamål, säger han.
Polisen vill fånga sexköparna som är de som håller i gång den här marknaden. Men den nya polisgruppen ska främst arbeta med att hitta dem som organiserar den här handeln. För i dag kör hallickar runt kvinnor och män i hela Mellansverige till olika sexköpare.
– Förutom det mänskliga lidandet som det här skapar, så förser köparna också de kriminella nätverken med pengar. Det går rakt in i deras verksamheter och det är ett stort problem för hela samhället, säger Tomas Johansson.
Värre i Örebro
När regionkoordinatorn mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål har kartlagt hur det ser ut med sexannonser i regionen, har hon sett att Örebro län har stora problem med sexhandel.
– Ja, det är fler annonser med koppling till Örebro än till Värmland och Dalarna. Det kan bero på storleken, men också på att det är enkelt att ta sig hit på till exempel E18 och E20, säger Mia Schyberg som arbetar som regionkoordinator.
Generellt är det 35–55-åriga män på genomresa som köper sex och vägnätet påverkar därför sexhandeln.
– Det här är ett stort bekymmer och en utveckling som vi gemensamt måste stoppa. Mäns beteende måste ändras. Det är olagligt att köpa sex, säger Mia Schyberg
Hotellpersonal utbildas
Ett sätt att komma åt själva sexköpen är att hotell agerar om de misstänker att någon köper sex på hotellet. Till exempel har hotellkedjan Scandic utbildat all sin personal för att kunna upptäcka sexköp.
– Misstänker vi att en gäst säljer sex meddelar vi polisen. Och vi underlättar för polisen att spana genom att ge dem rum i närheten exempelvis, säger Lena Nyquist, hotelldirektör på Scandic Grand i Örebro och på Scandic Örebro Väst.
Personalen har lärt sig hålla utkik efter bokningar som inte gästen betalar själv. Andra tecken som personalen kan reagera på är om det finns många olika telefoner på rummen eller stora mängder med kontanter.
Hotell i samarbete
Scandic samarbetar också med de andra stora hotellkedjorna i länet för att försvåra för sexhandeln.
– Vi ser de som säljer sex som offer och vill hjälpa polisen att komma åt de som organiserar eländet. Förutom att vi tipsar polisen har vi också en gemensam Facebooksida där vi tipsar varandra om vi har misstankar. Och vi märker att det har haft effekt, säger hon.
Anordnar seminarium
I mars kommer fler i hotellbranschen att få kunskap om sexhandel som pågår genom ett seminarium som länsstyrelsen i Örebro ordnar.
– Vi behöver lyfta de här frågorna. Människohandeln gör det lätt för män att utnyttja kvinnor på det här viset och vi vet att det förekommer här i Örebro, säger Thomas Wetterberg på länsstyrelsen.
Polisen i region Bergslagen har startat en ny utredningsgrupp som ska arbeta mot sexköp och människohandel.
– Vi ska bli bättre på att bekämpa kriminella nätverk som ligger bakom att kvinnor och män far illa, säger Tomas Johansson, poliskommissarie i region Bergslagen.