– Det känns jätteroligt med tanke på hur många hinder vi har stött på. Det här är något vi har väntat på länge. Vi har kämpat i sex år för att förverkliga den här drömmen, säger Abdifitah Adam, ordförande.
Vuxit ur sin lokal
Föreningen har funnits i 20 år och arrangerar bland annat läxhjälp, olika idrottsevenemang och arbete för att få ut unga ur kriminalitet. Sedan 2009 har de en lokal på Godvädersgatan, men då medlemsantalet vuxit och verksamheten utökats har det blivit för trångt.
– Lokalen vi har idag är för liten. Vi har 270 medlemmar och det är ungefär 70 personer som besöker lokalen varje dag, säger Abdifitah Adam.
Planen med den nya lokalen, det så kallade ”vardagsrummet”, är att öppna en mötesplats med bland annat jobb- och utbildningsbyrå, hälsocenter, medieverkstad, festlokal och lektionssal för läxhjälp. Ett av rummen ska enbart vara öppet för föreningens tjejer. Där kommer det bland annat att ordnas filmkvällar, föreläsningar och yoga, aktiviteter som tjejerna själva har efterfrågat.
– Vi kallar det för ”det rosa rummet”. De flesta av våra besökare är killar, men med det här rummet hoppas vi att få in fler tjejer i verksamheten, säger Abdiaziz Abdikadir, en av föreningens grundare.
Har sökt pengar
För att finansiera den nya mötesplatsen har Neutrala ungdomsföreningen sökt pengar bland annat från kommunen och Allmänna arvsfonden.
– Vi har fajtats i flera år för det här, men fått avslag. Men nu kommer vi inte lägga mer tid på myndigheter. De är tydliga med att de inte vill stötta oss, säger Aliyaare Gani, projektledare för bygget och en av föreningens grundare, och fortsätter:
– Därför vänder vi oss nu till vanliga medborgare och företag. Mycket av jobbet med att ställa i ordning lokalen kommer vi kunna göra själva, men vi kommer även att samla in pengar via crowdfunding.
Modulerna som nu är på plats var en gåva från privatpersonen Bengt Jildman och Primär fastighetsförvaltning. Tidigare har byggnaderna använts som energi- och teknikkontor, därefter har de stått tomma i Frihamnen i väntan på beslut om finansiering.
– Vi har hållit på i några år och avvaktat beslut, bland annat från Allmänna arvsfonden. Men nu är frågan inte om det här ska bli av utan när, säger Bengt Jihdman.
Varför ville du vara med och stötta projektet?
– Jag har engagerat mig i mycket sociala arrangemang under åren, det här är nytänk utöver det mesta. Det är unikt att en förening hjälper till på det här sättet och tar ett helhetsansvar. Är det någonstans det behövs en föreningsgård så är det i sådana här områden.
Än är det mycket arbete kvar att göra innan föreningen kan flytta in i sin nya lokal. Paviljongerna behöver renoveras både invändigt och utvändigt innan de kan användas.
– Jag jobbar heltid men jag kommer stödja och hjälpa till om det behövs. Vi är väldigt glada för den nya lokalen, det börjar bli trångt i den gamla. Föreningen gör väldigt mycket bra för att barnen ska lyckas bättre i skolan, säger Layla Cismaan, som bor i området och har varit engagerad i föreningen i flera år.
Extra glad är hon över att det ska finnas mer plats för föreningens kvinnliga medlemmar.
– Det är jättebra att det ska bli ett särskilt rum för tjejerna. Det kommer även bli mer plats för oss mammor. Vi är alltid här och hjälper till.
Avslag från kommunen
Förutom de skänkta paviljongerna har en rad aktörer engagerat sig för Neutrala ungdomsföreningens nya lokal. Ett arkitektkontor har varit med och utformat ritningarna och Miljöfonden Göteborg energi har skänkt pengar till solceller.
Från kommunen har föreningen fått aktivitetsbidrag och lokalbidrag på sammanlagt 57 000 kronor under våren. Däremot blev det avslag på deras ansökan om bidrag för finansiering av det nya ”vardagsrummet”.
– Avslaget beror helt och hållet på ekonomiska grunder. De har en kalkyl som inte håller ekonomiskt, säger Veronica Johansson, enhetschef på Idrott- och föreningsförvaltningen, Göteborgs Stad.
För att vara berättigad till investeringsbidrag behöver den sökande ha minst 50 procent eget kapital, något som Neutrala ungdomsföreningen enligt henne inte kunde visa att de hade.
– De hade hoppats på att Allmänna Arvsfonden skulle gå in som medfinansiärer, men när det blev avslag från dem så fattades det en hel del pengar, säger Veronica Johansson.
Skälet till att Allmänna arvsfonden avslog föreningens ansökan var att projektet inte ansågs vara tillräckligt nyskapande.
– I det här fallet bedrevs flera av de planerade verksamheterna redan i föreningens befintliga lokaler, men i mindre omfattning, skriver Ronnie Dahl, handläggare på Allmänna arvsfonden, i ett mejl.
”Strukturell diskriminering”
Aliyaare Gani, och flera andra av föreningens medlemmar, upplever att föreningen har blivit motarbetad.
– Det handlar om en strukturell diskriminering som har pågått i flera år. Alla politiker och tjänstemän säger nej. Vi sträcker ut handen, men det är bara stängda dörrar, säger han.
Även stadsdelsförvaltningen har gett avslag då föreningen ansökt om bidrag till lokalen.
– Våra bidrag riktar sig till en annan typ av verksamhet än till lokalkostnad, säger Michael Göransson, sektorchef för Kultur och fritid, Västra Hisingen.
Han håller inte med om att det rör sig om någon form av diskriminering av föreningen.
– Jag har hört den här kritiken men så länge de inte själva kommer till oss och beskriver på vilket sätt vi diskriminerar dem kan jag inte ta det på allvar. Vi har en begränsad budget och Neutrala ungdomsföreningen är vår tredje största bidragstagare i stadsdelen.
Elina Bratt Lejring