I förslaget läggs stort fokus på återvändande, och att effektivisera processen kring att återsända människor till sina ursprungsländer. På onsdagens pressträff sa kommissionens ordförande Ursula von Der Leyen att migration alltid varit ett faktum för Europa, att det format våra samhällen och liv.
– Migration är komplex, och det gamla systemet för att hantera det i Europa fungerar inte längre, fortsatte hon.
För att snabba på besluten och snabbare kunna skicka tillbaka människor ska det enligt förslaget byggas asylläger vid EU:s yttre gräns. Där ska en första bedömning av skyddsskäl göras, en snabbscreening med fingeravtryck, hälsotest, säkerhetstest och identifiering, för att hindra de som kommer att få avslag på sin asylansökan från att ta sig in i EU. Beslut ska ges inom 12 veckor.
– Det är ett viktigt budskap. Vi tar emot de som behöver internationellt skydd, men de som inte har rätt till asyl behöver återvända, säger kommissionär Ylva Johansson under pressträffen.
Om ett medlemsland behöver hjälp med att hantera migrationen ska de asylsökande fördelas enligt en obligatorisk solidaritetsmekanism.Varje land får en kvot utifrån folkmängd och BNP. Men det betyder inte att fler kommer att få stanna i länder som Polen och Ungern, de kan enligt förslaget istället ägna sin kraft åt återvändanden.
De senaste åren har tonen hårdnat, gränsbevakningen ökat och sök- och räddningsinsatserna på Medelhavet minskat. Amnestys jurist med ansvar för arbete med flyktingar och migranter Madelaine Seidlitz menar att synen på flyktingar förändrats.
– Fokuset har blivit att vi ska ”skydda våra gränser” och att så få som möjligt ska få komma hit. Det är jätteproblematiskt, och osolidariskt utifrån ett globalt perspektiv. Antalet som flyr i världen ökar och vi stänger in oss mer och mer, säger hon i en kommentar till förslaget.
Nu ska både Europaparlamentet och medlemsländerna ska få säga sitt.