BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Mätningen har också mätt de partier som sitter i Kommunfullmäktige, men inte i riksdagen. Ett av dem är Vägvalet, som ökar något jämfört med valet, och landar på 5,1 procent. Partiet, som är starkt förknippat med motståndet mot Västlänken ser därmed ut att klara sig kvar i kommunfullmäktige, trots att Västlänken nu går in i sin byggnationsfas. Partiets gruppledare i fullmäktige, Theo Papaioannou, tycker mätning är glädjande.
– Det visar att det är något som tilltalar våra väljare och att vi har förtroende i vissa frågor som vi driver fortfarande. Det känns som att det finns ett utrymme för Vägvalet i Göteborgspolitiken.
Centralisering mer likvärdigt
Vägvalet har breddat sitt program, och även om Theo Papaioannou betonar att motståndet mot bygget av Västlänken kvarstår, så radar han upp en serie andra frågor som partiet prioriterar.
– Till exempel driver vi frågan om att det blir allt dyrare att parkera i stan. Vi vill också titta på hur vi bygger staden. Det som byggs nu blir väldigt dyrt, och då måste vi tänka ett varv till kring hur vi bygger billigare. Vi vill också förbättra medborgarnas inflytande och göra politiken mer intressant.
Vägvalet stödde centraliseringen av skolnämnden, och vill nu gå vidare och se över den resterande delen av stadsdelsnämnderna.
– De har vi velat avveckla ett bra tag och nu blir det bara äldreomsorgen kvar och då finns det ännu mer fog för att avveckla dem. Vi tror att centraliseringen kan leda till att det blir mer likvärdigt över staden eftersom det bli en central pott pengar.
”Tilltalar bägger sidor”
Efter förra valet röstade Vägvalet in den dåvarande moderaten Martin Wannholt, som också varit en profilerad motståndare till västlänken, i kommunstyrelsen, under kuppartade former som ledde till att Wannholt senare uteslöts ur Moderaterna. Därefter har Martin Wannholt varit politisk vilde, och har nu startat ett eget parti, Demokraterna. Men Theo Papaioannou är inte oroad över att det nya partiet ska sno väljare från Vägvalet.
– Jag tror att Demokraterna kommer hålla sig på den blåa sidan med sin politik och vi har etablerat oss som ett mittenparti som tilltalar bägge sidorna. Jag ser inte Martin Wannholt som en konkurrent.
Mätningen en kalldusch
Feministiskt initiativ är också representerat i kommunfullmäktige. För dem är mätningen något av en kalldusch. De landar på 1,6 procent och skulle därmed åka ur kommunfullmäktige om det var val i dag. Men Stina Svensson, gruppledare för partiet, är inte orolig.
– Jag tror att vi kommer öka framöver och att det här är en tillfällig nedgång. Det brukar se ut så här i mellanvalsperioder, och nationellt ser det bättre ut.
Stina Svensson menar att partiet växer både lokalt och nationellt. Just nu jobbar de intensivt inför valet, med fler medlemsmöten och offentliga föredrag om partiets politik.
– Det ser ljust ut framöver, slår hon fast.