Rapporten bygger på stödsamtal och på en enkätundersökning som genomförts via deras chattkanal på killar.se som vänder sig till pojkar och män mellan 10 och 25 år.
Kartläggningen visar att var femte – av totalt 500 stödsökande som svarade – säger sig ha försökt ta sitt liv. Bland pojkar i den lägre ålderskategorin var andelen ännu högre – omkring 36 procent.
– När vi bröt ned siffrorna var åldersgruppen som svarade med högst siffror mellanstadieelever, säger Maria Breyer, verksamhetsutvecklare på Män.
Ser ett mönster
Resultaten är enligt Maria Beyer alarmerande och hon kan inte nog understryka hur viktigt det är att tidigt börja prata med barn och unga om psykisk ohälsa.
– Många känner ett visst obehag inför att ställa de här frågorna när man märker att någon mår dåligt. Man vet inte hur man ska närma sig och det kan vara tung att ta emot också. Men det kan vara livsviktigt för den som mår dåligt att få frågan, säger hon.
Organisationen Män ser ett mönster där unga pojkar och män i lägre utsträckning än andra grupper vill berätta om sitt eget och andras psykiska ohälsa.
– Det är inte helt naturligt för alla att dela med sig vad man går runt och tänker på. Särskilt inte om man är en ung kille och det kanske förväntas att man ska vara tuff och klara sig själv, säger hon.
Därför är det enligt Maria Breyer viktigt att vuxna hjälper till och signalerar att det är viktigt att prata om hur man mår och att man bryr sig. Däremot har hon och kollegorna märkt av en förändring i chattkonversationerna – killar har blivit bättre på att sätta ord på hur de känner jämfört med för några år sedan.
”Stanna kvar i det svåra”
– Vi hoppas att killar har blivit bättre på att prata om psykisk ohälsa. Sedan har kanske vi blivit bättre på att ställa frågor, säger hon med poängen att alla kan behöva öva på att formulera de där känsliga frågorna.
Hennes råd är att som vuxen alltid försöka närma sig unga i syfte att kolla hur de mår även om det kan vara svårt att veta hur man ska gå tillväga – och att våga ta första samtalet själv.
– Det viktiga är att inta ett nyfiket förhållningssätt, att man är öppen och att man lyssnar utan att ge råd. Vi tror att man ska försöka stanna kvar i det där svåra och inte hänvisa personen någon annanstans.
Elva barn mellan 10 och 14 år tog livet av sig förra året, vilket är den högsta siffran på 20 år, enligt en granskning av Ekot.
Vilka insatser inom skola och andra miljöer där barn och unga vistas skulle du vilja se för att vända den dystra uppgång i självmordsstatistiken?
– Att det blir personaltätare på skolor. Att det finns flera olika funktioner där man kan fånga upp unga. Och att psykisk ohälsa blir ett ämne som man prata om regelbundet.