Under tisdagen stod det klart att det finns stöd i riksdagen för det förslag som ger regeringen större makt att snabbt kunna stänga verksamheter, för att förhindra smittspridning. Detta efter förhandlingar med andra partiledare, som krävt vissa eftergifter.
Enligt TT kommer regeringen få befogenheter att omedelbart införa en åtgärd, men detta ska genast gå via riksdagen för prövning. Om åtgärden ogillas av en majoritet i riksdagen så kan den upphävas inom 3-4 dagar, enligt uppgifter till nyhetsbyrån. Lagen är tänkt att gälla från den 18 april till den 30 juni.
– Idag har vi fattat beslut om en proposition för att skyndsamt kunna agera med fler åtgärder om det krävs för att förhindra smittspridning. Vi kan behöva gå längre än vad den nuvarande smittskyddslagen ger möjlighet till, säger Stefan Löfven vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen.
– Detta förslag gäller enbart åtgärder kopplat till coronaviruset, och det kommer att gälla en begränsad tid.
Han tackar också övriga partiledare för samarbetet kring lagen.
Enligt vice statsminiser Isabella Lövin kommer den föreslagna lagen att gälla under högst tre månader.
– Den ger regeringen utökade möjligheter att snabbt kunna meddela föreskrifter, det är alltså inte fråga om att stifta nya lagar. De åtgärder som regeringen beslutar om kommer sedan att omedelbart att ställas under riksdagens prövning.
Socialminister Lena Hallengren ger exempel på åtgärder som kan bli aktuella inom ramen för den nya lagen.
– Det kan exempelvis handla om att begränsa folksamlingar, stänga ner köpcentrum eller färjeterminaler, stoppa handel mellan regioner eller omfördelning av läkemedel.
Hon motiverar också varför lagen behövs.
– Det är en fråga om tid. I ett läge där viruset sprids snabbt kan vi också behöva agera snabbt. Även om riksdagen hanterar saker skyndsamt kan det ändå handla om att vi förlorar dagar. Det i sin tur kan betyda en värre smittspridning. Ett sådant risktagande med människoliv är vi inte villiga att ta.