Problemet håller dock på att få en lösning. Inom en snar framtid kan dessa patienter komma att få artificiella äggstockar. Det visar ett forskarteam från Köpenhamn i dag, måndag, på en europeisk konferens för mänsklig reproduktion.
– Som ett resultat av allt effektivare cancerbehandlingar ökar överlevnadsgraden för cancerpatienter. Därför ska unga kvinnliga patienter som återhämtar sig från cancer nu kunna fokusera på livskvaliteten, inklusive möjligheten att bli gravida och bära sina egna barn, säger forskaren Susanne Pors på Rigshospitalet i -Köpenham.
Forskarteamet visar att deras laboratorietillverkade äggstockar kan hålla mänskliga ägg levande i veckor.
– Detta är det första beviset på att vi faktiskt kan stödja dessa äggceller, säger forskaren Susanne Pors.
Nedfrysning används i dag
Det är ungefär två procent av alla kvinnor som drabbas av maligna cancerformer under sin fertila ålder och som, på grund av behandlingen, riskerar att förlora sin äggstocksfunktion. I dag är den enda möjligheten för dessa att behålla fertiliteten att transplantera äggstocksvävnad. Då fryses kvinnans vävnad ned före den fertilitetsskadande behandlingen och efter behandlingen sätts vävnaden tillbaka, vilket gör att kvinnorna kan få barn på samma sätt som före behandlingen.
– Detta är i regel en säker procedur, men hos vissa patienter är denna teknik osäker eller oanvändbar på grund av risken att återinföra malignitet när äggstocksvävnaden återställs. Därför är en laboratorietillverkad äggstock ett bättre alternativ, såsom vid sjukdomar som angriper själva äggstocken, säger Susanne Pors.
Sådana sjukdomar kan vara exempelvis äggstockscancer och leukemi. Inplanterade artificiella äggstockar kan även hjälpa kvinnor med multipel skleros och blodsjukdomen beta-talassemi, eftersom sjukdomarna kan kräva vård som är fertilitets-skadande. Kvinnor som går igenom klimakteriet tidigt kan också tänkas ha nytta av forsknings-resultaten.
Kan dröja tio år
Forskningen har genomförts i Köpenhamn på laboratoriet för reproduktiv biologi. Där finns en unik tillgång till mänsklig vävnad donerad för forskning. Det kommer dock att dröja flera år innan den första kvinnan får artificiella äggstockar. Enligt Susanne Pors kan det handla om fem till tio års arbete innan de är klara för mänskliga prövningar.
– Mänskliga äggblåsor, eller folliklar, med ägg är mycket svåra att växa och mogna utanför kroppen. Så att få detta att fungera är en stor prestation, konstaterar Susanne Pors.