Enligt Världshälsoorganisationens uppskattningar könsstympas tre miljoner flickor varje år. Sammanlagt beräknas omkring 140 miljoner kvinnor och flickor i världen vara könsstympade, varavomkring 38 000 i Sverige enligt Socialstyrelsens senaste uppskattning. Könsstympning innebär att hela eller delar av kvinnans könsorgan skärs bort. Det minskar kvinnornas förmåga att uppleva sexuell tillfredsställelse och ger ofta både kroppsliga och psykiska problem.
För några år sedan utvecklade den franske läkaren Pierre Foldès en ny metod för att återskapa könsstympade kvinnors klitoris – ett kirurgiskt ingrepp som nu genomförs på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. ST-läkaren Hannes Sigurjónsson lärde sig metoden i Amsterdam.
– Vid könsstympning skär man inte bort hela klitoris, det är ett långt organ och det är bara den främsta delen, ollonet, som tas bort. Den djupare delen döljs av blygdbenet, säger han.
Ingreppet utförs med mikrokirurgi och går ut på att lyfta fram klitorisvävnad som finns kvar under ärrvävnaden och på så vis återskapa klitoris.
”De känner sig hela, återställda”
I Frankrike har hittills omkring 5 000 operationer genomförts, med mycket goda resultat. Den absoluta majoriteten, 98 procent, av kvinnorna uppger mindre smärta och en större sexuell tillfredsställelse efter ingreppet.
– Nästan alla är mycket nöjda efter operationen. De känner sig hela, återställda, säger Hannes Sigurjónsson.
I höstas utförde han den första operationen med den nya metoden någonsin i Sverige. Ytterligare tre kvinnor står på tur.
– De allra flesta som könsstympats har förutsättningar till en lyckad operation. Det är inget komplicerat ingrepp, normalt kan patienten åka hem samma dag eller dagen efter, säger han.
Alla som vill kan få remiss till kliniken där ingreppet genomförs. Kliniken för rekonstruktiv plastikkirurgi på Karolinska i Solna är hittills den enda i Skandinavien som utför operationen. Hur stort intresset kommer att bli är svårt att säga. Däremot är det väl känt att många som stympats lider av olika typer av problem.
Till Amelmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm söker sig årligen ett hundratal kvinnor – fler antas ha besvär men lida i det tysta. Mottagningen är den enda i landet med ett specialistteam av kuratorer och gynekologer som tar emot kvinnor med besvär orsakade av stympningen.
– Vi ser det kirurgiska ingreppet som en del i en helhetsbehandling. Många av de som könsstympats lider av psykiska trauman. Vi samarbetar med Amelmottagningen och med sexologer och psykologer som kan hjälpa kvinnorna att bearbeta dessa. På så vis kan vi uppnå bästa möjliga resultat, säger Hannes Sigurjónsson.