– Det var den tuffaste stunden i mitt liv. Jag hatar känslan som jag då kände, säger han.
Han är en av de uppskattningsvis 8 000 personer som omfattas av den nya gymnasielagen. Inom sex månader efter studentdagen måste de hitta ett tillsvidarejobb eller en visstidsanställning på minst två år. Lönen är också avgörande för om permanent uppehållstillstånd ska beviljas eller avslås.
Ytterligare 2 000 unga är i en liknande situation. De omfattas inte av nya gymnasielagen, som endast gäller de som ansökte om uppehållstillstånd 24 november 2015 eller tidigare. Kom man till Sverige och ansökte om uppehållstillstånd senare beviljades det av andra skäl, som skyddsskäl. Ali Zardadi tillhör den här gruppen. Även han tog studenten i år. Han har just nu en anställning som uppfyller kraven.
Tusen personer
Omkring tusen personer med tillfälligt uppehållstillstånd sprang ut från gymnasiet i år. Övriga tar studenten de närmaste två åren. Abdi gick hotell- och turismlinjen och Ali Zardadi läste till undersköterska – yrken som vanligtvis behöver arbetskraft. Men coronakrisen har försvårat mycket i år.
– Hotell- och turismbranschen är drabbad. Innan fanns det hur mycket jobb som helst, säger Abdi.
Han jobbar extra som barista och är fast anställd, men behöver få fler arbetstimmar om Migrationsverket ska bevilja hans ansökan om uppehållstillstånd.
– Jag tror alla hade lyckats hitta ett jobb om det inte vore för pandemin, säger han.
Nu vill den nystartade ideella föreningen Arbetskraftsförmedlingen med sin kampanj, Redo, hjälpa de unga vuxna som har tillfälligt uppehållstillstånd med nya gymnasielagen att hitta jobb.
– De är utbildade inom bristyrken. När coronakrisen är över kommer det behövas fler som jobbar inom äldreomsorgen, byggbranschen och VVS till exempel, säger Kinna Skoglund, ordförande och medgrundare av föreningen.
Skapar stort nätverk
Hon berättar att de inte arbetar på individnivå utan fokuserar på att nå ut till näringslivet, företagen och arbetsgivarna, värva många medlemmar och skapa ett stort nätverk. De kartlägger kommun för kommun och tar fram siffror på hur många ungdomar det rör sig om, när de går ut gymnasiet och vad de utbildar sig till. Kartläggningen kan de sedan presentera för intressenter.
Ali Zardadi är en av föreningens ungdomsambassadörer. Två av dem åkte nyligen till Halmstad med Kinna Skoglund och höll i en utbildningsdag.
– Vi hjälpte ungefär 20 personer att skapa profiler på Linkedin, berättar han.
Linkedin är ett viktigt verktyg för gruppen för att de ska synas för både föreningen och potentiella arbetsgivare, menar Kinna Skoglund.
– Vi har varit i kontakt med rekryteringsbolag som blivit intresserade och frågat om just Linkedin, eftersom många företag rekryterar där. Därför försöker vi nå ut till ungdomarna och få dem att skapa en profil där och sedan koppla ihop sig med Arbetskraftsförmedlingens profil, säger hon.
”Slöseri med resurser”
Enligt en siffra som Migrationsverket tog fram för tre månader sedan hade 27 personer fått jobb som lett till permanent uppehållstillstånd. Kampanjen jobbar för att resten av de tusentals ungdomarna med tillfälligt uppehållstillstånd ska hitta jobb efter studenten och få stanna.
– Det känns väldigt konstigt att man ger dessa ungdomar en utbildning och sen när de kan gå rakt in på arbetsmarknaden får de inte stanna. Det är ett slöseri med resurser. Sverige är ett land med en åldrande befolkning och näringslivet och den offentliga sektorn skriker efter arbetskraft inom vissa branscher, säger Kinna Skoglund och fortsätter:
– Det är inhumant att de måste hitta fast jobb inom sex månader eller annars utvisas till länder i krig.
Vid en sjö i Stockholm berättar Abdi om sin dagliga panikångest. Han bor tillsammans med unga i samma sits. Vissa har självmordstankar. De lever i ovisshet och deras framtid står på spel.
Han och Ali Zardadi beskriver gruppens situation som en ond cirkel där ovissheten och motgångarna leder till psykisk ohälsa. Den leder i sin tur till utanförskap och segregation.
De blir en del av skuggsamhället och för några kan det innebära att de blir utnyttjade av kriminella gäng, börjar missbruka eller begå brott.
– Vi är mitt i en pandemi. Situationen är inte i våra händer, säger Abdi.
Han menar att politikerna visar att de inte bryr sig om gruppen, när de presenterar krispaket för flera andra grupper i samhället, men inte för dem.
Hur nå ut
Innan vi skiljs åt börjar Abdi och Ali diskutera hur de kan nå ut till Abdis rumskamrater.
– Vi kan hjälpa dem att komma igång med Linkedin.