Forskarnas slutsats kan verka banal. Någonstans torde det ju vara självklart att den som har något att förlora också är mer försiktig, ser till att leva hälsosammare och därför i lägre grad utsätter sig för farligheter.
Men enligt Sven Drefahl, docent vid sociologiska institutionen vid Stockholms universitet, är det inte så enkelt.
– Det kan tyckas självklart nu, men historiskt sett har såväl graviditet, förlossning som perioden post-partum varit perioder förknippade med hög risk och förhöjd dödlighet för mödrar. Och vad gäller fäders risk visste man inte så mycket, säger han.
Vad säger det om oss människor att risken att dö minskar med åldern på våra barn?
– Jag skulle inte säga att den minskar med barnets ålder, men vi hittade ett samband där föräldrars mortalitet – jämfört med andra föräldrar i samma ålder – är lägst när barnen är små.
Färre olyckor
Exakt vad som ligger bakom sambandet vet inte forskarna. Enligt Sven Drefahl är en trolig förklaring att individer med god hälsa oftare tenderar att skaffa barn, medan omvänt den som lider av sämre hälsa oftare väljer bort föräldraskap.
Men även livsstilsfaktorer tycks spela roll.
– Vi fann att dödsfall orsakade av externa orsaker, såsom olyckor och självmord, minskade betydligt när barnen var små – mer markant än vid andra dödsorsaker. Det antyder att beteendeförändringarna som följer av att ha små barn är en viktig del av våra observationer, säger han och lägger till att omkring 40 procent av dödsfallen hos män i undersökta åldrar beror på externa orsaker, att jämföra med 25 procent för kvinnor.
Vad tror du, skulle man kunna ge den som vill leva länge rådet ”skaffa hela tiden nya barn”?
– Överlag är risken att dö i de åldersgrupper vi studerat mycket låg och det finns andra, mer avgörande indikatorer för en individs förväntade livslängd. Samtidigt finns det flera studier som visat att barnlösa individer tenderar att ha högre dödlighet jämfört med både de som har småbarn och de med äldre barn. Men med tanke på individuella variationer tycker jag nog inte man ska ge sådana individuella råd.
Vad tycker du att politiker ska dra för slutsatser ur er studie?
– Förändringar i riskbeteende tycks ha stor effekt på dödlighet i åldrar där externa dödsorsaker utgör en stor del av den totala dödligheten. Så det borde fortsatt vara prioriterat att uppmuntra en positiv livsstil, till exempel att sluta röka, inte bara när det gäller gravida kvinnor, utan också generellt.
Små skillnader mellan könen
I studiens diskussionsdel lyfter forskarna att de små skillnader i dödlighet som uppmätts mellan mödrar och fäder – ”förvånande små”, enligt Sven Drefahl – kan vara kopplade till den generösa, svenska föräldraförsäkringen. Det vill säga svenska fäder troligen både gynnas och missgynnas av sitt faderskap på samma sätt som svenska mammor både gynnas och missgynnas av sitt moderskap.
– Det är väldigt svårt att extrapolera våra fynd avseende svenska män till andra kontexter. Dessa mönster kan mycket väl vara helt annorlunda i länder med en helt annorlunda papparoll, men det är svårt att spekulera kring det, säger Sven Drefahl.