Inom en överskådlig framtid kan solceller komma att sättas upp på Lindeskolans tak. Bakom detta lysande initiativ ligger föreningen Solel i Lindesberg. På tisdag bjuder man in till ett öppet möte där den som vill kan köpa andelar i den planerade anläggningen. Ordföranden Per Zetterlund hoppas på en rejäl uppslutning. – Vi hoppas på att få ihop 100 andelar, säger Per Zetterlund.
På tisdag den 11 februari klockan halvsju bjuder den nybildade ekonomiska föreningen Solel i Lindesberg in till ett öppet möte på församlingshemmet i Lindesberg. Syftet med träffen är förutom att informera om föreningen även att sälja andelar i projektet som innefattar att sätta upp solceller på taket på en av Lindeskolans byggnader.
– Vi har haft ett kontakt med LIBO som äger fastigheten, de är mycket positiva till anläggningen, säger Per Zetterlund.
Hur stor anläggningen kommer att bli hänger i nuläget helt och hållet på hur många andelar man lyckas sälja. En andel i anläggningen kommer att kosta 5 000 kronor och det är upp till var och en hur många andelar man vill köpa.
Köparen kan vara en privatperson eller ett företag. Vi Hoppas även på att kunna samarbeta med exempelvis Linde Energi och LIBO när det gäller inköp av solceller, säger Per Zetterlund.
Ska sälja 100 andelar
Om Solel i Lindesberg uppnår sitt mål med att sälja 100 andelar kan man köpa in en anläggning som skulle kunna producera cirka 40 000 kilowattimmar per år. Detta motsvarar ungefär två eluppvärmda villors totala elförbrukning på ett år eller en årsförbrukning av hushållsel för totalt 20 lägenheter. Anläggningen beräknas dessutom hålla uppemot 40 år.
I nuläget består föreningen som sköts av helt ideella krafter endast av en handfull personer. Efter tisdagens möte hoppas Per Zetterlund på att den lilla föreningen har växt rejält. Förutsatt att allt fungerar som det ska kommer anläggningen på Lindeskolan att producera el som man sedan kan sälja. Föreningen kommer varje år att besluta om hur stor del av vinsten som ska gå tillbaka till medlemmarna och hur mycket som ska läggas på att utöka andelen solceller. Trots att det på sikt finns möjlighet för medlemmarna att tjäna på sina andelar tror Per Zetterlund att det är få som engagerar sig för pengarnas skull.
– Jag har hittills inte hört om någon som vill gå in i föreningen för pengarnas skull, jag tror att de flesta tänker på jordens framtid, säger han.
Istället är det främst initiativtagarnas värnande om miljön och en mer hållbar elproduktion som utgjorde startskottet för föreningen som bildades ur Omställning Lindesberg som i sin tur är en del av vad som ofta kallas omställningsrörelsen; ett nätverk som tar lokala omställningsinitiativ för att möta de miljömässiga utmaningar som mänskligheten står inför. Per Zetterlund understryker dock att man inte behöver vara vare sig miljöaktivist eller ha några förkunskaper om solel för att komma på mötet eller vara medlem i föreningen.
– Alla är välkomna, vare sig du tror på solel som ett alternativ eller ej. Du behöver inte ens bo i kommunen, säger han.
Gäst på mötet
Till mötet har man dessutom bjudit in gästerna Staffan Lindberg som bland annat är musiker och koldioxidbantare samt Kenneth Mårtensson som är VD för Sala-Heby Energi och beskrivs som en föregångare inom solel i Sverige.