– Vi kan se att det är en systematisk strategi från fossilindustrin att rekrytera folk från politiken för att få politiskt inflytande, säger Max Andersson.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är problematiskt av tre skäl: om politiker tänker sig ett jobb inom näringslivet så påverkar det besluten. Sedan, när man förhandlar och den som sitter på andra sidan bordet är en före detta kollega så påverkar det förhandlingarna. Och även om det inte skett något som är olämpligt så ser det illa ut, det underminerar förtroendet för demokratin, säger Max Andersson.
Vattenfall pekas ut
Rapporten presenteras under klimatkonferensen SB48 som nu pågår i Bonn, ett slags ”mellanmöte” mellan förra årets COP23 och COP24. Undersökningen visar att det i regel är de största och med dominanta energibolagen som tenderar att anställa politiker och tjänstemän, däribland Vattenfall.
Spanien är ett av länderna där situationen är tydligast. 2016 var det 58 högt uppsatta politiker som gick direkt till toppjobb i stora spanska bolag. 26 av dessa var energibolag.
– De regler som finns för karantänstider och nedkylningiperioder innehåller en massa luckor och undantagsregler vilket gör dem bristfälliga, anser Max Andersson.
Svensk lagstiftning föreslagen
För att råda bot på problemet föreslås att det på EU-nivå ska införas en karantänstid på tre år. Av de 13 undersökta länderna är det fyra som helt saknar lagstiftning på området, däribland Sverige.
I februari i år föreslog dock svenska regeringen att området skulle regleras – ministrar och statssekreterare som lämnar politiken och byter till ett nytt jobb ska sättas i karantän under tolv månader. Detta gäller för svensk del inte enbart fossilbranschen, utan generellt.
Anders Borg
• Gick från posten som finansminister till att bli vice ordförande i Kinneviks styrelse, ett bolag i Stenbeck-sfären. En post som han lämnade efter en fylleskandal i skärgården.
Sten Tolgfors
• Lämnade försvarsministerposten i regeringen Reinfeldt i samband med Saudiaffären för att istället hjälpa Saab att sälja vapen, genom att gå in som delägare och chef i danska affärskonsultfirman Rud Pedersen.
Pär Nuder
• Var finansminister i den socialdemokratiska regeringen 2002–2006 och blev sedan rådgivare till Wallenbergs riskkapitalbolag EQT.
Björn Rosengren
• Lämnade jobbet som näringsminister för ett toppjobb i Stenbecksfären. Björn Rosengren hade dessutom varit ordförande i Sverige Radio-koncernen innan han blev ”senior advisor” till Stenbecksfären, där bland andra medieföretagen Metro och MTG ingår.