Alenka Bratusek, Sloveniens föreslagna kommissionär, skickades hem igen från Bryssel av EU-parlamentet. Hon hade nominerat sig själv till posten under sina sista dagar som premiärminister, dessutom kört över regeringsmajoriteten i frågan, samt fördröjt publiceringen av en rapport från parlamentets etikkommitté genom att inte hämta ut utkastet på posten. Istället kommer Slovenien nu att skicka Violeta Bulc, som varit minister i mindre än en månad och tidigare varit föredragshålllare och certifierad shaman.
Bratusecs manövrer passerade tydligen gränsen för vad som är acceptabelt. Men hur mycket kan man komma undan med och fortfarande hålla sig innanför den?
Det har varit ovanligt många kontroversiella namn i den EU-kommission som Jean-Claude Juncker – själv kontroversiell för sin ledande roll i EU:s nedskärningspolitik – fått att leda.
Sålde oljeaktier till svärson
Energi- och klimatpolitiken faller således på Miguel Arias Cañete, en tidigare oljebolagsdirektör som sålde sina oljeaktier bara dagar före utnämningen – till sin svärson. Tibor Navracsics, som får ansvar för kultur och utbildning, är minister i Victor Orbans ungerska regering, den som mer än någon annan i EU gjort sig känd för hårdhänt statlig styrning på de områdena. Parlamentet tog ifrån honom medborgarskapsfrågorna, men gav grönt ljus i övrigt.
Men den vanligaste kritiken mot kommissionen har handlat om dess öppenhet för lobbyism. I den nya kommissionen är två av medlemmarna lobbyister, finanskommissionären Jonathan Hill och ekonomikommissionären Pierre Moscovici.
Banklobbyist fick finans
Enligt uppgifter till webbtidningen EU Observer släppte parlamentets högergrupp igenom socialdemokraten Moscovici trots invändningarna mot honom, i utbyte mot att center-vänstergruppen gjorde samma sak med den ännu mer ifrågasatte högermannen Cañete. Bratusek tillhör däremot en liten partigrupp och antas ha varit lättare att offra.
– Den nya kommissionen har anmärkningsvärt många medlemmar som representerar affärsvärlden. Men vad som är speciellt uppseendeväckande är att Juncker har gett flera portföljer inom precis de områden där de har privata intressen. Cañete fick energi och Hill, som lobbat mycket på uppdrag av banker och hedgefonder, fick finans. Det sänker EU-parlamentets trovärdighet att de, av politiska skäl, släppt igenom den här uppställningen, säger Olivier Hoedeman från granskningsorganisationen Corporate Europe Observatory.
EU:s ombudsman kritiserade i en rapport tidigare i år skarpt de så kallade ”svängdörrarna” inom kommissionen, alltså att personer går fram och tillbaka mellan arbete där och de företag som berörs av dess beslut. Alter EU, en annan granskningsorganisation, konstaterar att 60 procent av medlemmarna i expertgrupperna för livsmedels- och kemikaliesäkerhet har mer eller mindre starka kopplingar till de industrier de ska övervaka.
– Det finns en tradition av tätt samarbete med näringslivet inom kommissionen, men det handlar också om att EU:s beslutsprocesser är så komplexa och svårförståeliga för utomstående och att insyn via offentlighetsprincip är svårare, så dolda intressen och otillbörlig påverkan granskas mycket mindre än på nationell nivå, säger Olivier Hoedman.
Malmström också kritiserad
Vår egen Cecilia Malmström tillhör inte de kommissionärer som mött mest motstånd, men kritiska frågor har inte saknats. Dagens ETC har tidigare rapporterat om hennes kontakter med vapenlobbyn. Corporate Europe Observatory konstaterar att hennes uttalanden om handelsavtalet TTIP – som faller under hennes ansvarsområde – varit vaga, och i september avslöjade också nätfrihetsorganisationen Access mail att hon till synes lämnat ut interna uppgifter kring lagstiftningsarbetet om skydd för européers personuppgifter till USA.
Olivier Hoedman menar att man redan kan se spåren av storföretagsinflytandet i EU-kommissionens politiska linje.
– Juncker har anslutit sig till en princip han kallar ”bättre regleringar”, vilket i praktiken är lobbygruppernas kodord för avreglering. Själva organisationsstrukturen i hans kommission är inrättad för att göra det svårare att lansera nya regler som näringslivet inte gillar.
En annan kommissionär vars opartiskhet ifrågasatts är konsumentansvarige Vera Jourova, då för att hon gjort politisk karriär inom partiet ANO som leds av ägaren till Tjeckiens största industriimperium. ANO:s slogan? ”Sköt staten som ett företag.”
Här är de omstridda kommissionärerna
Jean-Claude Juncker
Kommissionsordförande (Luxemburg)
Han har kritiserats för att motverka transparens. ”Penningpolitik är en allvarlig sak, den ska vi debattera i hemlighet... jag är för diskussioner i bakom stängda dörrar”, sa han 2011, enligt flera medier. Är dessutom en av ingenjörerna bakom EU:s åtstramningspolitik.
Miguel Arias Cañete
Energi- och klimatkommissionär (Spanien)
Delägare i och vd för två oljebolag; familjemedlemmar arbetar fortfarande i dessa och andra energibolag.
Carlos Moedas
Forskningskommissionär (Portugal)
Har tidigare bland annat arbetat för den kontroversiella banken Goldman Sachs.
Karmenu Vella
Kommisionär för miljö och maritima angelägenheter (Malta)
Satt i ledningen för flera företag i turistbranschen samtidigt som han var minister, senare arbetat för bland annat nätkasinot Betsafe.
Vera Jourova
Kommissionär för konsument-, jämlikhets- och justitiefrågor (Tjeckien)
Tidigare minister för partiet ANO, lett av Andrej Babis, ägare till några av Tjeckiens största företag inom bland annat finans, livsmedel och kemi. Har tidigare drivit en konsultfirma för hjälp med ansökningar om EU-medel.
Tibor Navracsics
Utbildnings- och kulturkommissionär (Ungern)
Tidigare minister i Victor Orbans högerregering, som kritiserats av flera europeiska institutioner för auktoritära åtgärder.
Jonathan Hill
Finanskommissionär (Storbritannien)
Grundade lobbyfirman Quiller Consultants och har arbetat för tre andra lobby och pr-byråer. Vägrat svara på ett flertal frågor från EU-parlamentet om sitt lobbyarbete.
Pierre Moscovici
Ekonomi- och skattekommissionär (Frankrike)
Tidigare ordförande för Cercle de l’industrie, den franska industrins Europalobby.
Cecilia Malmström
Handelskommisionär (Sverige)
Anklagas för att ha läckt interna uppgifter till USA.