Frågan om vargjakt i Sverige är mycket komplicerad och debatten är hätsk. Mot varandra står framför allt miljökämpar, rovdjursföreningar och på andra sidan Svenska Jägarförbundet.
Från EU har kommit direktiv om bevarandet av utrotningshotade arter och vargvännerna vann flera segrar i domstolarna. Men alliansregeringen genom jordbruks– och lantbruksminister Eskil Erlandsson, C, beslöt att flytta frågan från domstolarna till Naturvårdsverket och länsstyrelserna och stoppa möjligheten att överklaga Naturvårdsverkets beslut.
Det var detta regeringsbeslut som överklagades till Sveriges högsta administrativa domstol, HFD, och domstolen kom fram till att det var mot EU:s bindande regler att inte kunna överklaga beslutet.
”Spel för gallerierna”
Direkt efter HFD:s dom begärde Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen att beslutet om att tillåta vargjakt i januari 2016 skulle inhiberas, ställas in, i väntan på att frågan kunde tas upp i domstol.
Jägarförbundet reagerade och försökte under årets sista dagar få beslutet om inhibering upphävt så att jakten kunde komma igång.
Kent Nauclér, ordförande i Rovdjursförbundet säger till Dagens ETC:
– Det är tråkigt att de ska behöva ta till detta, det är bara ett spel för gallerierna, för deras medlemmar. När jakten ställdes in tills vidare var det just för att om jakten inleds så går det inte att ändra beslutet – då är vargarna redan skjutna.
Hans Johansson, Svenska Jägareförbundet är mycket upprörd:
– Vi måste få igång den redan beslutade jakten. Frågan är utredd och Naturvårdsverket och länsstyrelserna har fattat sitt beslut. Nu är det en stor risk att vargjakten ställs in.
Hos vargvännerna råder segerstämning:
– Vi har fått rätt tidigare i domstol innan regeringen ändrade beslutsgången. Vi vet att tillåtande av vargjakt inte varit grundade i EU-direktiven. Vargen är utrotningshotad.
”Brott mot EU-direktiven”
Christina Lindberg, tidigare modell och den person som den världsberömde Hollywood-regissören Quentin Tarantino byggde sin film ”Kill Bill” på, har under en lång tid engagerat sig i vargfrågan:
– Det är mycket märkligt att varglobbyn lyckades driva igenom licensjakt på varg. Det är uppenbart ett brott mot EU-direktiven och hotar vargbeståndet i Sverige. För att överleva måste vargarnas antal öka i Sverige, inaveln är stor och nya vargar måste komma till.
I Tyskland finns det ungefär lika många vargar som i Sverige, 350 exemplar, och där är ingen jakt tillåten. Då ska man tänka på att Tyskland är betydligt mer tättbefolkat än Sverige.
I det ursprungliga beslutet om vargjakt godkände naturvårdsverket och länsstyrelserna att 40 vargar sammanlagt skulle få skjutas med början i mitten på januari. Nu tyder det mesta på att vargen kommer att fredas i Sverige.