Runt 15 000 hyreslägenheter i Stockholm bedöms hyras ut i andra hand genom bulvaner för enorma ockerhyror. I dag hölls slutförhandlingarna i ett fall som kan få konsekvenser för hela Sveriges hyresmarknad. Dagens ETC var som enda media på plats i Högsta domstolen.
– Det här är ett sätt att införa marknadshyror. Jag tycker det är en oerhört viktig principiell fråga, säger hyresgästen Adam, som nu för första gången väljer att träda fram i offentligheten.
I början av oktober vräktes 108 hyresgäster i norra Stockholm av oseriösa bostadsbolag. Det var toppen av ett isberg som växer med explosionsartad fart på huvudstadens bostadsmarknad.
Enligt Hyresgästföreningen beräknas omkring 15 000 hyresrätter i Stockholm idag vara så kallade hotellägenheter, med grova ockerhyror och otrygga boendeförhållanden utan besittningsskydd.
På onsdagen avslutades förhandlingarna i Högsta domstolen i ett fall med snarlika förhållanden.
Det handlar om en andrahandshyresgäst, Adam, som kräver sin rätt till ett förstahandskontrakt direkt med fastighetsägaren, Carl Urban, och som dessutom vill ha ersättning för den oskäliga hyra han betalat under sju års tid.
En hyra på 23 000 kronor i månaden för en trerummare på Sibyllegatan på Östermalm, vilket är ungefär 15 000 över bruksvärdet för en motsvarande lägenhet i samma trappuppgång. – Jag tycker att det här är en oerhört viktig principiell fråga. Och jag har haft möjligheten att kunna driva det här, jag vet att det är inte alla som har det, säger Adam när Dagens ETC träffar honom utanför sessionssalen i HD, direkt efter att förhandlingarna avslutats på onsdagseftermiddagen.
– Jag är jätteförvånad över att den här frågan inte har kommit upp till prövning tidigare. Och jag hoppas förstås verkligen att jag kommer att vinna. För det påverkar just nu vad som händer på hela marknaden. Maktbalansen mellan parterna är inte i närheten av jämlik så för min del hoppas jag att det kan rätta till det litegrann, säger Adam.
Prövas i högsta instans
Efter förhandlingar i två dagar ska nu Högsta domstolen ta ställning till om Adam har rätt till ett förstahandskontrakt direkt med fastighetsägaren.
Om Högsta domstolen kommer fram till att andrahandsuthyrningen har haft som syfte att kringgå tvingande hyresrättsliga bestämmelser och att förstahandshyresgästen, förmedlingsföretaget Apartment, har agerat som bulvan, då har andrahandshyresgästen ett sedvanligt förstahandskontrakt direkt med fastighetsägaren.
Såväl tingsrätten som hovrätten har dömt till fastighetsägarens favör, och menat att det inte går att visa att någon intressegemenskap - bulvanförhållande - har funnits mellan fastighetsägaren Carl Urban och förstahandshyresgästen, förmedlingsföretaget Apartment. Detta ser Adam och hans företrädare annorlunda på, och de menar att det är uppenbart att Apartment har agerat som en ren mäklare och mellanhand med enda syfte att tjäna pengar - 5 000 kronor i månaden av de 23 000 som Adam betalat i hyra har gått direkt till Apartment.
Högsta domstolens beslut kommer vara avgörande för tusentals hyresgäster i samma situation, och om han vinner tror Adam att många fastighetsägare kommer bli rädda.
– De kan ju hamna inför domstol där hyresgäster skulle kunna peka på det här beslutet och säga att det här är exakt vad som hänt dem också. Och då skulle de ha rätt till förlängning av kontraktet och skälig hyra, och kräva att få den oskäliga delen tillbaka.
Vill ha lagändring
Om han förlorar så sätter han istället sitt hopp till politiken.
– Då får förhoppningsvis riksdagen ändra lagen för att klara av det här, säger han och pekar ut genom fönstret bort mot riksdagshuset.
Adams advokat Sebastian Ländin tillägger:
– Om vi förlorar målet så kommer det här ju bara att fortsätta. Tittar man på Hyresgästföreningens utredning så kommer det vara mellan 20 000 och 25 000 lägenheter som försvinner från bostadsmarknaden i Stockholm till år 2027. Och med tanke på bostadsbristen så underlättar det ju inte situationen direkt.
Fastighetsägaren Carl Urban och hans advokat vill inte ge några kommentarer när Dagens ETC frågar dem utanför rättssalen.